CHRO’s Week Webinar 1: Welke HR-trends helpen ons (niet) uit de crisis?

Doorstaat Employee Experience de crisis? Niet volgens HR trendwatcher Tom Haak. Hij bespreekt de belangrijkste HR-trends, die de komende tijd wél het verschil gaan maken.

Deze bijdrage wordt aangeboden door Effectory, specialist in employee listening. Effectory organiseert in 2020 een reeks webinars rondom een aantal actuele en urgente HR-thema’s. Op CHRO.nl verschijnt hiervan dit najaar een selectie van 4 webinars , met de mogelijkheid om elk webinar zelf te beluisteren en te bekijken.

CHRO’s Week Webinar #1
“How can we use HR trends to accelerate out of the crisis?” 
Door: Tom Haak – HR trendwatcher [Engels gesproken]

Welke HR-trends zullen de corona-crisis overleven en welke niet? Welke gaan helpen om uit de huidige crisis te komen, én bieden bovendien de kans om de focus en impact van HR te vergroten? Tom Haak, directeur van het HR Trend Institute en hoofdconservator van het HR-museum, publiceert voor het vijfde jaar op rij zijn visie op toonaangevende HR-trends. 

In 2020 krijgt het onderstaande 6-tal HR-trends volgens hem een boost.

 1. Personalisatie wordt de norm
  De focus van HR verschuift steeds meer naar een gepersonaliseerde aanpak, met als uitgangspunt de individuele behoeften, wensen en capaciteiten van werknemers. Omdat ieder individu anders reageert op een crisis, is personalisatie ook nodig om deze crisis te boven te komen. Welke manier van thuiswerken past het beste bij het individu? En als we straks in shifts weer naar kantoor mogen, welke individuen passen er dan het beste in één shift? Het oude 'normaal' maakt plaats voor een ‘nieuw normaal'.
   
 2. HR-technologie verandert in een must 
  Tom voorspelt een enorme boost voor de HR-trend (learning) technologie. Technologie gaat van 'leuk om te hebben' naar 'belangrijke transformationele driver'. Om op afstand met elkaar te kunnen werken, maken we nu massaal gebruik van deze geavanceerde technologieën. De ontwikkelingen ervan gaan nu dan ook razendsnel.
   
 3. Snel, sneller, snelst 
  De crisis is al een versneller op zich. In een rap tempo passen organisaties en medewerkers zich aan. Alles blijkt ineens (sneller) mogelijk te zijn. Nu is het aan ons om daarvan te leren: wat werkt er wel en wat werkt er niet?
   
 4. Nieuwe manieren van organiseren
  Wat al jaren niet werkte, zoals onze flexibele arbeidscontracten, komt nu aan het licht. We herstructureren ons massaal. We reorganiseren banen, scholen onszelf om en ervaren ongekende vormen van flexibiliteit en creativiteit. Nieuwe manieren van organiseren krijgen de komende tijd een flinke boost.
   
 5. Leren door te analyseren
  In het analyseren van de huidige situatie zit een enorme kans. Wat werkt wel en wat werkt niet nu we thuiswerken? Deze inzichten leren ons hoe wij het 'nieuwe werken' vorm kunnen geven. Tegelijkertijd zit er in het verzamelen van deze data een gevaar, want hoe gaan we om met privacy?
   
 6. Productiviteit: van aanwezigheid naar resultaat 
  Productiviteit staat op een laag pitje, maar hoog op de agenda. Willen we onze organisaties weer op dit rit krijgen, dan moet de productiviteit omhoog. De vraag is: hoe pakken we dat aan? In de huidige situatie draait het niet langer om (8 uur) aanwezigheid, maar om het opleveren van resultaten. Een interessante verschuiving.

HR-trends op hun retour in 2020

Behalve trends die onder invloed van de crisis een stevige prikkel krijgen, is er een aantal trends die onder druk van de crisis wat meer naar de achtergrond zullen verschuiven. Dat ziet Tom Haak in 2020 in elk geval gebeuren voor de onderstaande 3 HR-trends.

 1. De focus op de werknemerservaring verschuift
  De focus op een betere werknemerservaring was een absolute HR-trend. De vraag is of deze trend gaat doorzetten. De economische crisis noodzaakt organisaties zich te herstructureren. Het verbeteren van de werknemerservaring is dan helaas niet altijd 'top of mind'.
   
 2. Attent werkgeverschap onder druk
  Een extra vrije dag op je verjaardag of een word-snel-beter-mand. Organisaties werden steeds attenter. Ook nu zien we veel begrip en vriendelijkheid. De vraag is echter hoe lang dat zo blijft.
   
 3. Sociaal en duurzaam minder belangrijk
  Ook bij de HR-trend 'corporate social responsibility' zet Tom vraagtekens. Op macroniveau zien we dat landen nu voor zichzelf kiezen. Ook in organisaties ziet Tom helaas al de eerste tekenen van dit soort gedrag.

Tijdens dit webinar staat Tom Haak bij alle bovengenoemde trends uitgebreid stil. Aansluitend behandelt hij een aantal vragen uit het publiek dat bij de opname aanwezig was en gaat online in gesprek. 

Klik op de afbeelding om het hele webinar te bekijken  

Wilt u meer weten over HR-trends, crisismanagement, leiderschap en goed werkgeverschap? Effectory host iedere maand een gratis webinar over een onderwerp dat nu relevant is