Circle of Influence (V) – Jan Kuipers, FranklinCovey Benelux: “Mijn circle of influence moest kleiner”

Ruim 20 jaar geleden richtte Jan Kuipers FranklinCovey Benelux op, een leiderschapsbedrijf dat organisaties helpt om resultaten te behalen die een collectieve gedragsverandering vereisen, door de ideeën van Stephen Covey toe te passen. Zelf probeert hij ze ook toe te passen. "Ik heb er bewust voor gekozen om mijn directeurspositie af te staan en weer consulting partner te worden."

“Wees geen slachtoffer.” Dat is voor Jan Kuipers (oprichter van het leiderschapsbedrijf FranklinCovey Benelux) persoonlijk het belangrijkste advies dat hij uit Stephen Covey’s  ‘Circle of Influence’ haalt.

“HR-professionals voelen zich nog wel eens slachtoffer van de besluiten van de directie en onbegrepen door de rest van de organisatie”

Dat advies kan volgens Kuipers echter niet los worden gezien van de theorieën van Covey over de zeven eigenschappen van zeer effectieve mensen. Vooral eigenschap één – ‘proactiviteit’ – is zeer belangrijk, zegt Kuipers.

“Wees je ervan bewust dat je zelf bepaalt wat je kiest en kijk naar de mogelijke consequenties van je keuzes. Vervolgens kun je bepalen waar je invloed op gaat uitoefenen, hoe en met wie. In de wetenschap dat je je Circle of Influence groter of kleiner kunt maken als je dat zelf wilt. Jouw keuze.”

Dit advies – ‘wees geen slachtoffer’ – is ook relevant voor HR professionals. Want zij zien zichzelf nog wel eens als slachtoffer van de besluiten van de directie en voelen zich vaak onbegrepen door de rest van de organisatie, zegt Kuipers.

 

HR DAY 2023: Circle of Influence

Op HR Day 2023 staat het thema circle of influence centraal en hoe je als HR-professional je invloed kunt vergroten. Deze inspirerende belicht drie kanten van dit thema:

  • Vergroot je persoonlijke cirkel van invloed door onder meer effectiever te communiceren met je collega’s en managementteam
  • De Circle of Influence van de HR-strategie. Stem de strategie af op de bedrijfsdoelen en vergroot de betrokkenheid en het succes van medewerkers en organisatie.
  • Gebruik de nieuwste technologische ontwikkelingen om je invloedssfeer te vergroten en je werk efficiënter te maken.

 

Think business!

Nergens voor nodig. Want natuurlijk kunnen ze invloed uitoefenen binnen hun organisatie. Hoe dan? “‘Think business!’, zei Stephen Covey toen hem die vraag werd gesteld door allerlei HR-vakbladen die hem interviewden toen wij hem in 2002 naar Nederland hadden gehaald. En de beste manier om als HR-professional inderdaad ‘impact’ te kunnen hebben, is dat de directie en mensen in de business zich begrepen voelen en zien dat je met hen meedenkt.

Daarvoor moet je je als HR-professional verdiepen in hun problematiek. ‘Eerst begrijpen en dan begrepen worden’. “Je moet luisteren en begrijpen voordat anderen naar jou gaan luisteren en begrip gaan tonen voor jouw problemen.” Uiteraard is dit niet altijd eenvoudig. Veel HR-professionals hebben bijvoorbeeld nu eenmaal de neiging om te veel nadruk te leggen op het welzijn van medewerkers en zich minder te richten op de zakelijke doelen. Een valkuil die best vermeden kan worden.

Ook zijn er HR-professionals die zich te zeer laten leiden door hun eigen deskundigheid, zelfs zo zeer dat ze het niet nodig vinden om te luisteren naar wat anderen te melden hebben. Ook deze vergissing kan worden vermeden, zegt Kuipers.

“Er valt altijd wel iets te leren van iemand anders, ook van iemand die ogenschijnlijk minder weet dan jij. Al is het maar dat je leert waar hij of zij werkelijk behoefte aan heeft. Dat moet je echt weten als je hen wilt beïnvloeden, want anders kun je geen oplossing bieden die daar op aansluit. Dan leg je alleen een verhaal op tafel waaruit vooral spreekt dat jij er zoveel verstand van hebt.”

 

HR DAY 2023 – Circle of Influence


Tijdens HR Day op 3 oktober 2023 ontdek je hoe je als HR-professional je cirkel van invloed kunt vergroten om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de organisatie. We bieden praktische inzichten en tips die direct toepasbaar zijn binnen jouw dagelijkse praktijk. Allereerst gaan we in op de cirkel van invloed van jou als HR-professional. Vervolgens gaan we in op de cirkel van invloed van de HR-strategie in de organisatie. Tot slot onderzoeken we de impact van technologie op de cirkel van invloed van HR. Mis deze kans niet om jezelf en de organisatie naar een hoger niveau te tillen!

 

Kleinere cirkel

Kuipers zelf kent dit soort valkuilen, want ook hij heeft zijn Circle of Influence moeten bepalen. Of liever gezegd: hij heeft zijn Circle of Influence verkleind, hoewel dat nog best lastig was. Enkele jaren geleden heeft hij besloten om zijn directeurspositie af te staan en weer trainer te worden. “Daar krijg ik nu eenmaal het meeste energie van, daarom heb ik die keuze gemaakt.”

Alleen is hij wel de oprichter en oud-directeur van het bedrijf, waardoor hij toch nog wel eens invloed heeft waar hij dat niet wil. “Als ik een vraag stel of we iets wel moeten doen, loop ik het risico dat het wordt opgevat als kritiek – alsof ik het ergens niet mee eens ben, terwijl ik toch echt alleen een vraag stel.”

De oplossing voor dit dilemma? Ook hier geldt: ‘Begrijpen en dan pas begrepen worden’. Dat wil zeggen: “Ik probeer medewerkers ervan te overtuigen dat mijn stem niet allesbepalend is, maar dat ik een feedbackcultuur voorsta, waarin hun stem net zo luid mag klinken als de mijne. De moeilijkheid is alleen dat je hier een voorbeeldrol moet spelen door het omgekeerde te doen van wat je beoogt. Je moet vooral niet te veel feedback geven als je een feedbackcultuur wilt stimuleren. Integendeel, je moet juist laten zien dat je open staat voor de feedback van anderen, en hun uitnodigen om hun feedback aan jou te geven.”

Zie ook de andere artikelen in deze reeks die eerder zijn verschenen:

 

Covey’s Circle of Influence (I): Nog altijd razend actueel voor de HR-professional die impact wil hebben

Op de komende HR Day staat het thema ‘circle of influence’ centraal. Een belangrijk onderwerp voor iedere HR-professional, want wie zich consequent richt op zijn of haar ‘cirkel van invloed’ zal aan invloed winnen. Maar hoe breng je Stephen Covey’s theorie van de circle of influence zelf het beste in de praktijk?

Managementdenker Stephen R. Covey bespreekt de circle of influence in zijn boek De zeven eigenschappen van effectieve mensen uit 1989, waarin hij een leidraad biedt voor persoonlijk en professioneel succes.

Lees het volledige artikel

 

Circle of Influence (II) – Erwin Vink, Data & Analytics, Salure: “Op grond van data communiceer je overtuigender”

Oud HR-adviseur Erwin Vink is tegenwoordig manager Data & Analytics. Op de komende HR Day spreekt hij over de impact van kunstmatige intelligentie. Met zijn achtergrond als HRM Adviseur bij Zorggroep Sirjon ziet hij het belang in van het concept The Circle of Influence voor HR, het thema van de dag.

“Begin met de realiteit te accepteren.” Dat is het belangrijkste onderdeel van Coveys ideeën over de Circle of Influence in de ogen van Erwin Vink, Manager Data & Analytics bij Salure, een AFAS-partner in salarisadministratie, consultancy en business intelligence.

Lees het volledige interview met Erwin Vink

 

Circle of Influence (III) – Jan Tjerk Boonstra, HR-strateeg, Human Capital Group: “Zeg eens nee tegen dat lijstje”

Jan Tjerk Boonstra: “Jobcrafting kan zorgen voor minder burn-outs”
Om de grote uitdagingen van organisaties effectief te helpen aangaan, moet elke HR-professional zich als een goede interne adviseur opstellen. Maar de meeste HR-professionals zijn niet voldoende adviescompetent, stelt Jan Tjerk Boonstra, die op de komende HR Day spreekt over het vergroten van je HR-invloed met strategisch leiderschap.

Met het boek ‘De zeven eigenschappen van effectieve mensen’ heeft HR-adviseur Jan Tjerk Boonstra (Human Capital Group) niet zo veel. Te Amerikaans, te oppervlakkig, te bij elkaar geharkt. Maar het idee dat je als professional meer invloed zou kunnen uitoefenen spreekt hem aan.

Lees het volledige interview Met Jan Tjerk Boonstra

 

Circle of Influence (IV) – Wendy Haitsma, CHRO Aviko: “Invloed hebben is ook invloed geven”


De rol van HR binnen Aviko in de afgelopen jaren flink veranderd en meegegroeid met de ambities en ontwikkeling van het aardappelverwerkend bedrijf. De volgende stap is ‘multidisciplinaire samenwerking’ binnen HR en tussen HR en het lijnmanagement, zegt CHRO Wendy Haitsma, een van de sprekers op de HR Day 2023 over de Circle of Influence..

Het oer-Nederlandse Aviko is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een bedrijf waar de zon nooit ondergaat, de aardappelproducten van Aviko worden in Europa en China geproduceerd en wereldwijd verkocht in meer dan 110 landen. HR was lange tijd decentraal georganiseerd. De coronacrisis maakte duidelijk dat dat niet meer paste bij groei van Aviko. CHRO Wendy Haitsma startte een reis om ‘joy to tables’ ook naar binnen te halen door te werken aan de organisatie, cultuur en het leiderschap.

Lees het volledige interview met Wendy Haitsma