Patrick Vermeren: “Bij coaching is onzin de norm. De gebakkenlucht-industrie is gigantisch.”

Coach is vaak kwakzalver - onwetendheid van veel hr-medewerkers is groot
Wat hebben de Belbin-typen, het enneagram en het DISC-model gemeen? Het is allemaal flauwekul, betoogt Patrick Vermeren, auteur van 'A Skeptic’s HR Dictionary'.

“Flauwekul, verpakt in pseudowetenschappelijke theorieën met kleurtjes en aantrekkelijke zekerheden”, noemt de kritische Vlaamse trainer/coach Patrick Vermeren persoonlijkheidsmodellen als de Belbin-typologie, het Enneagram, DISC en het kleurenmodel van De Caluwé en De Haak. Die modellen zijn wetenschappelijk slecht onderbouwd, schreef hij al eens in De HR-ballon doorgeprikt.

Gebakkenluchtindustrie

Binnenlands Bestuur  spreekt met Vermeren naar aanleiding van zijn boek A Skeptic’s HR Dictionary. Hij haalt hij uit naar ‘de kwakzalverij in de wereld van de coaching’: “De gebakkenlucht-industrie is gigantisch en er wordt heel veel geld in verdiend. En de onwetendheid van veel hr-medewerkers is groot.”

Sterker nog, ‘onzin is de norm bij coaching’ stelt hij. Alleen verkoopt die onzin beter dan de wetenschappelijk onderbouwde, genuanceerde waarheid. “Omdat we vatbaar zijn voor vermeende autoriteitsargumenten en graag mensen met uitstraling en zelfverzekerd gedrag geloven, trappen we in de verkooppraatjes van trainers en coaches.”