Commissaris ziet perverse prikkel in variabel belonen

Veel commissarissen bij bedrijven vinden variabele beloningen voor bestuurders, zoals bonussen, leiden tot perverse prikkels.

Aldus ruim de helft (53 procent) van de commissarissen die deelnamen aan het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2015. Dit werd uitgevoerd door de hoogleraren Mijntje Lückerath-Rovers van Tilburg University/TIAS en Auke de Bos van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Verkeerde prioriteitsstelling
De perverse prikkel zorgt volgens deze meerderheid dat bestuurders door de bonus te eenzijdig gericht zijn op de beloning, hetgeen de prestatie voor de organisatie als geheel meestal niet ten goede komt. Een bonus leidt tot een te eenzijdige focus op vooraf vastgestelde doelen. Bijsturen lijkt lastig bij een beloning die is gekoppeld aan de bestaande situatie en werkt zo een verkeerde prioriteitsstelling in de hand.
Verder zijn er zeer grote verschillen in de beoordeling van de beloningen van toezichthouders in de private en de publieke sector, die bij laatstgenoemde instanties veel lager zijn. Wel neemt onder alle commissarissen de ontevredenheid over de beloning toe. In totaal zou 43 procent van de ondervraagden meer geld willen krijgen voor het werk dat ze doen. Dat was in de jaren hiervoor iets meer dan 40 procent. Een gemiddelde stijging met 25 procent zou gewenst zijn. 
Gemiddeld €220 per uur 
Gemiddeld verdient de commissaris bij een beursonderneming het meest, ruim €56.000. Toezicht op onderwijsinstellingen levert het minst op: gemiddeld €6000. Een toezichthouder bij een beursgenoteerd bedrijf ontvangt gemiddeld €220 per uur. Bij een onderwijsinstelling is dat €45 per uur. De eerste groep besteed met 32 uur per maand ook de meeste tijd aan de functie. In de publieke sector is dat maandelijks zo’n 15 uur.
Aan het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2015 deden 387 commissarissen en toezichthouders mee, aangesteld bij onder meer beursvennootschappen, familiebedrijven, zorginstellingen, woningcorporaties. Het onderzoek werd dit jaar voor de negende keer uitgevoerd.