Conflict óók ontslag in 1 op de 5 gevallen

Nederlanders die een conflict hebben met de werkgever lossen het bij voorkeur zelf op, zonder hulp van buiten.

Een conflict op de werkvloer lost de Nederlander het liefst zelf met de werkgever op en schakelt bij voorkeur geen hulp in (29%). Dit blijkt uit het Rechtsbijstand Onderzoek van Nationale-Nederlanden, onder ruim 1000 mannen en vrouwen.
Mannen bijna twee keer vaker
Ruim één op de vier medewerkers (28%) heeft wel eens een conflict gehad met de werkgever. Van de mannen heeft 35% wel eens zo’n conflict gehad, bij de vrouwen is dit 19%. Schakelen de werknemers hulp in bij het conflict, dan kiezen vrouwen (22%) eerder voor hun rechtsbijstandverzekering dan mannen (12%). Zo’n 17% zet de vakbond in voor het oplossen van een arbeidsconflict.
De meeste mensen zijn niet bang om ontslag te krijgen. Van de werknemers heeft 19% ‘een paar keer per jaar’ angst dat de werkgever het contract opzegt. Vrouwen zijn hiervoor iets banger dan mannen. Bij de mannen heeft 78% geen angst, bij de vrouwen is dit 74%. 
De helft heeft rechtsbijstandverzekering
Al vragen werknemers in Nederland niet snel om hulp bij een arbeidsconflict, hebben veel mensen wel een rechtsbijstandverzekering (51%). De meerderheid (71%) verwacht dat deze verzekering in actie komt bij een conflict met de werkgever. 
De meeste mensen die een rechtsbijstandverzekering afsluiten denken dat dit goedkoper is, dan wanneer zij zelf een keer een advocaat moeten inschakelen. Overigens zijn het in de praktijk voornamelijk juridisch geschoolde medewerkers van de verzekeraar die de zaken behandelen.