Meike Salvado: ‘Werk en thuis waren nog nooit zo versmolten’

Royal HaskoningDHV bezweert de corona-crisis onder meer met thuiswerken, bevriezen van salarissen en bonussen, en vakantiedagen opnemen.

Foto: Anko Stoffels

Onmiddellijk na het uitbreken van de Corona-crisis is bij Royal HaskoningDHV het Global Crisis Management Team in actie gekomen. Dit team bestaat uit twee ‘ploegen’ die de situatie 24/7 deskundig monitoren en actie ondernemen. Daarnaast heeft het internationaal advies- en ingenieursbureau lokale crisis teams in bijna alle landen waar het bedrijf aanwezig is. 

De gezondheid van de mensen van Royal HaskoningDHV staat voorop. “Het is belangrijk dat onze mensen, zeker tijdens deze periode, een gezonde werk-privébalans behouden,” licht CHRO Meike Salvadó toe. “De gezondheid en het welzijn van iedereen bij Royal HaskoningDHV krijgen veel aandacht.” 

Virtuele mindfulness sessies

“Het gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook zeker om de geestelijke gezondheid. Zo zorgen de teams voor verbinding. De virtuele koffie-chats, de virtuele vrijdagmiddagborrel, virtuele mindfulness sessies… Ga zo maar door. We zien tal van bijzondere en hartverwarmende initiatieven ontstaan om met elkaar verbonden te blijven.” 

De richtlijnen van het RIVM en het kabinet worden opgevolgd. Het thuiswerken is voor veel mensen van Royal HaskoningDHV niet vreemd, aangezien flexibiliteit in werken – en dus ook in locatie – tekenend is voor het bedrijf. 

Werkvoorraad continu gemonitord

Maar er zijn inmiddels ook andere maatregelen van toepassing; zo is er een Global Business Continuity team opgezet. Want ook Royal HaskoningDHV houdt rekening met mogelijke financiële tegenslagen. “Iedereen zal economische impact ervaren en dus moeten ook wij juist nu heel scherp zijn op onze werkvoorraad,” vertelt Meike Salvadó over de opdrachten die Royal HaskoningDHV binnen en buiten Nederland heeft. 

“We kijken verder scherp naar onze flexibele schil en de openstaande vacatures”, legt de CHRO uit. Ook worden de salarisverhogingen naar aanleiding van promoties en beoordelingen uitgesteld, net als het uitbetalen van bonussen. “Over het algemeen wordt dat begrepen door onze medewerkers”, zegt Meike Salvadó. “We hebben er allemaal belang bij dat het bedrijf gezond deze periode doorkomt.”

Snellere versmelting virtuele en fysieke wereld

Hoe het branche-landschap er ná de crisis uit zal zien, weet niemand. Maar bij Royal HaskoningDHV verwacht men dat de samensmelting van de virtuele en fysieke wereld juist een versnelling zal krijgen. “Denk bijvoorbeeld aan ‘digital-twin’ projecten, zoals bijvoorbeeld de virtuele kopie van een waterzuiveringsinstallatie die daarmee op afstand kan worden aangestuurd.” 

Het HR-team van het internationaal advies- en ingenieursbureau is op dit moment druk. “Omdat Royal HaskoningDHV actief is in veel verschillende landen brengt dat de nodige complexiteit met zich mee.” 

De kinderen om je heen 

Als we Meike Salvadó telefonisch spreken, zijn haar spelende kinderen op de achtergrond goed te horen. “Ja, werk en thuis zijn nog nooit zo met elkaar versmolten geweest”, zegt ze. “En of je nu alleen thuis zit of met kinderen om je heen, ieders situatie is anders en daar is veel begrip voor. Maar, als bedrijf, komen we hier samen doorheen. Daar ben ik van overtuigd.”