Coronagolf kost miljarden door uitval werkenden

Lockdown heeft dempend effect op aantal ziekmeldingen.

De kosten van het aantal ziekmeldingen lagen in de maand januari iets lager dan in december, een verschil van 0,7 procent. De kosten van januari 2021 bedroegen 473,9 miljoen euro en de maand daarvoor 477,2 miljoen euro. 

Dat blijkt uit de Acture Virusmonitor. De reden van de daling is een direct gevolg van de lockdown en in lijn met het aantal dalende positieve Covid-19-testen. Uit de Acture Virusmonitor blijkt dat de rekening van deze tweede coronagolf voor de Nederlandse samenleving al tot 2,3 miljard euro is opgelopen aan ziektewetuitkeringen.
 
“De lockdown heeft voor veel ondernemers een gitzwarte uitwerking en zal op de lange termijn grote gevolgen hebben”, zegt Maudie Derks, CEO van de Acture Groep “Het enige lichtpuntje is dat de verzuimkosten afnemen. Werknemers zijn minder ziek doordat ze gedwongen thuis zitten. Dit heeft een direct gevolg op de verzuimkosten.”

“Wel zie je duidelijk dat in de eerste golf de daling is ingezet in de tweede maand van de coronagolf. De daling in deze tweede golf gaat tergend langzaam; hoge verzuimkosten die slechts licht dalen. De verzuimkosten zullen de komende maanden nog zeker toe gaan nemen.'
 
De verzuimkosten van de eerste coronagolf (begin 2020) zijn berekend op een totaal van 1,1 miljard euro.