Nieuwe zzp-wet in 2020 van kracht

Er komt een nieuwe zzp-wet, een vervanger voor de Wet DBA. Dat heeft Minister Koolmees aangegeven in de Kamer.

Minister Koolmees gaf dat aan tijdens het beantwoorden van Kamervragen over de onzekerheid rondom zzp'ers. De Wet DBA kwam vorige week al in het nieuws nadat er duidelijk werd dat er in ieder geval tot 1 januari 2020 geen boetes worden uitgekeerd. Deze boetes zouden eerst uitgekeerd worden aan bedrijven die op dit moment zzp’ers inhuren als alternatief voor vaste medewerkers.

Lang tijdpad, maar het resultaat is meer zekerheid
Het primaire doel voor het alternatief van de Wet DBA is om meer zekerheid aan zzp’ers en opdrachtgevers te bieden. Op dit moment is er veel onduidelijkheid. Opdrachtgevers durfden lange tijd geen zelfstandigen in te huren omdat er vanuit de politiek continu signalen kwamen dat dit beboet zou worden.

Het zal dus nog zeker 22 maanden duren voordat er een alternatief komt. Tot die tijd gaat Minister Koolmees met andere politieke partijen en belangenverenigingen voor zzp’ers in gesprek om uit te zoeken wat een goed alternatief voor de huidige wet zal zijn.

Dat de wet is uitgesteld tot 1 januari 2020 betekent volgens Jos Achterberg (Masters in Payroll & HR) dat het minimumtarief en de opt-out regeling er voorlopig niet komen. 'De opt-out regeling is voor tarieven boven de 75 euro. Opdrachtgever en zzp’er kunnen er dan voor kiezen om buiten de sfeer van de loonheffingen en sociale verzekeringen te blijven. En ook de webmodule met opdrachtgeververklaringen voor zzp’ers boven het lage en onder het hoge tarief komt er voorlopig dus niet.'

Bron: MKB Belangen