De onmisbare eigenschappen voor de succesvolle HR ChangeMaker

Jezelf als HR-leider herontdekken en je kennis willen vergroten en delen met gelijkgestemden zijn belangrijke voorwaarden voor succes, ontdekt Anne Jaakke.

Door Anne Jaakke

Als kind vroeg ik altijd zodra ik wakker was: Wat eten we vanavond? De vraag die mij nu elke ochtend bezighoudt is: Hoe empower en support ik zoveel mogelijk HR ChangeMakers? Vanwege hun succesvolle trackrecord vroeg ik een 30-tal vooraanstaande CHRO’s van multinationals tijdens een aantal teamsessies wat zij precies hebben gedaan om HR in hun organisatie naar het juiste niveau te krijgen. 

“Network learning is de toekomst, customized experiences maken het verschil”

En wat je nodig hebt om een HR ChangeMaker te zijn die dat mogelijk maakt. Als vervolg op het HR Evolutiemodel uit mijn vorige blog, komt nu het antwoord op de vraag: Welke eigenschappen en werkwijzen heb je nodig als CHRO om de evolutie van HR naar een volgend niveau te leiden?

Want al is de transformatie van verouderde praktijken naar modern werkgeverschap anno 2021 een absolute must om competitief te kunnen zijn in de huidige arbeidsmarkt, weet ik ondertussen dat heel veel HR-professionals moeite hebben de juiste modus operandi te vinden en koers te houden. Die teamsessies leverden het volgende resultaat*).

Is deze lijst nu het recept voor HR-succes? Nee, het is een ingrediënt. De magie zit hem in de samenstelling en de kwaliteit van vele ingrediënten, maar vooral: je persoonlijke ambitie en drive. Is immers niet altijd de lekkerste appeltaart die met aandacht en liefde is gemaakt? 

Toch is wat mij betreft het regelmatig jezelf herontdekken, je verdiepen in jezelf en het willen vergroten en delen van je kennis met gelijkgestemden het allerbelangrijkste ingrediënt van het succesrecept. Zoiets als wat appels als ingrediënt betekenen voor een goede appeltaart.

Big Sister House 

Daarom organiseerde ik als experiment een unieke CHRO-(re)treat met mijn eigen geheime recepten, om te delen en samen te groeien. Een soort van Big Sister House waar acht internationale CHRO’s drie dagen met elkaar doorbrachten. Het was een groot succes. Niet alleen door de lach en de traan aan de keukentafel of de herkenning bij het kampvuur, maar vooral door de time-out om te reflecteren en jezelf en je vak te kunnen herontdekken. 

In de eerste groep bleek trouwens vooral je eigen energiemanagement en het delen van elkaars HR-strategisch plan populair te zijn als onderwerp van gesprek. Het inzicht wat ikzelf had tijdens het retreat en de coachingsessies erna? Network learning is de toekomst, customized experiences maken het verschil en wat een kracht er loskomt als je kwetsbaar en sterk kan zijn in een veilige groep.

De deelnemers aan de eerste Big Sister-groep waren zulke cheerleaders voor elkaar, en ook voor mij. Ik heb besloten het niet bij één experiment te laten...wat een heerlijk vooruitzicht!

Be a ChangeMaker! Join the HR (r)evolution :-) #HRChangeMaker
In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van #Fantistics en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatie revolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen? 

Volg Anne Jaakke direct via linkedin, instagram of bezoek haar website