McKinsey ontwikkelde succesformule voor reskilling medewerkers

Dé succesformule voor reskilling
McKinsey onderzocht hoe organisaties wereldwijd tot een succesvolle aanpak komen van reskilling van hun workforce.

McKinsey heeft een succesformule ontwikkeld voor reskilling, het ingrijpen in de vaardigheden van medewerkers. De oplossing van de organisatieadviseur bestaat uit negen interventies die gedurende drie fasen worden doorgevoerd. Opvolging van de aanbevelingen zijn voor honderd procent succesvol, claimt McKinsey op basis van ervaringen die bedrijven ermee hebben opgedaan. Dat zou 2,5 keer zo hoog zijn als bij bedrijven die een of meer van de aanbevelingen hebben overgeslagen.

Negen interventies gedurende drie fasen doorvoeren

De drie fasen die McKinsey onderscheidt zijn het beoordelen van potentiële lacunes in de vaardigheden, het ontwikkelen van een vaardigheidsstrategie en het vormgeven van een infrastructuur voor het grootschalig trainen in vaardigheden.

Fase 1: Beoordeel de lacunes in vaardigheden van medewerkers

In deze fase vergelijkt een bedrijf de vraag naar vaardigheden die nodig zijn voor strategische doelen, de digitale agenda of het bedrijfsmodel. De volgende drie acties zijn daarvoor nodig:

1. Beoordeel de vraag naar en/of de behoefte aan specifieke vaardigheden in de toekomst.
2. Stel vast wat het bestaande aanbod is in de organisatie van specifieke vaardigheden.
3. Analyseren de tekortkomingen in de vaardigheden. Ontwikkel daarbij een businesscase voor het verhelpen van de tekortkomingen.

Fase 2: Ontwikkel een vaardighedenstrategie

In de tweede neemt een bedrijf belangrijke beslissingen om verwachte hiaten in de vaardigheden te dichten en het personeelsbestand vaardig te maken voor de toekomst. Beslissingen betreffen de te gebruiken leermodellen, het ontwerpen van leertrajecten voor werknemers en de uitrol van de vereiste infrastructuur en governance. Dit vraagt om de volgende drie maatregelen:

4. Ontwerp van een portfolio van initiatieven om vaardigheidskloven te dichten.
5. Ontwerp op maat gemaakte leertrajecten en voor specifieke rollen of groepen medewerkers.
6. Hak de knoop door over de benodigde leerinfrastructuur en facetten die het leren bevorderen.

Fase 3: Creëer de infrastructuur voor het grootschalig bijspijkeren van vaardigheden

Bij de uitvoering gaat het erom dat het leren van nieuwe vaardigheden grootschalig kan gebeuren. Dat vraagt om een organisatiestructuur voor het leren en om een systeem dat de impact ervan kan volgen. Hiervoor zijn de volgende voorzieningen nodig:

7. Introduceer een organisatievorm voor het leren van vaardigheden
8. Zorg ervoor dat medewerkers in de hele organisatie getraind worden via uitgebreide programma’s over de belangrijkste vaardigheden
9. Implementeer een systeem om de impact te monitoren.