Digitale disruptie in de financiële dienstverlening

Nu het bank- en verzekeringswezen digitale technologieën omarmt, moet HR deze sectoren helpen bij hun transformatie.

Net als veel andere sectoren ondergaat de financiële sector snelle veranderingen door de toenemende mogelijkheden en beschikbaarheid van digitale technologie. Het verschil met veel andere branches is de manier waarop we als consument de financiële sector tegenkomen in ons leven. Van het kopen van een eerste auto of woning tot aan onze eerste baan en jaren later ons pensioen: de bank en verzekeraar zijn bij iedere stap betrokken.

Wat ook snel verandert, is hoe klanten contact hebben en houden met hun financiële dienstverleners. De tijd dat je daadwerkelijk een bezoek aan een lokaal bankfiliaal bracht, is lang voorbij. Vandaag de dag gebruiken klanten mobiele apps en social media-platforms om hun financiële transacties uit te voeren.

Vrijwel iedere maand worden nieuwe en innovatieve bankdiensten gelanceerd, en banken werken hard om het vertrouwen in deze diensten door middel van geavanceerde securityplatforms te stimuleren. Verzekeraars zijn ondertussen getuige van de volledige transformatie van hun industrie nu ze steeds krachtiger analysemogelijkheden ontwikkelen en nieuwe technologieën omarmen om aan de verwachtingen van de moderne millennial-consumenten te voldoen.

We moeten echter nooit vergeten dat banken en verzekeraars dienstverlenende bedrijven zijn. Daarom gaat het bij verandering niet alleen om technologie. HR-transformatie en een op talent gerichte benadering zijn net zo cruciaal voor verandering. Bovendien is er een belangrijke rol weggelegd voor de HR-afdeling als de enabler voor digitale transformatie.
 ___________________________________________________________________________________________________
 
Hoe start u de digitale transformatie van uw organisatie? Kom op dinsdag 8 december 2015 naar de Oracle Digital Leadership Summit in MediaPlaza Utrecht! Industry experts zoals De Bijenkorf, T-Mobile, ING, Yuri van Geest en Cor Molenaar delen hun visie op de toekomst. Bent u een professional op het gebied van HR, Marketing, Finance of Supply Chain? Dan mag u deze dag niet missen! Begin vandaag nog met uw digitale transformatie en registreer hier. 
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Tijdens een recent event bij Deloitte vertelde Giacomo Silvestri van verzekeraar Generali over de manier waarop zijn bedrijf de digitale transformatie heeft omarmd. Voor Silverstri is het eigen maken van waarden en doelen door de eigen medewerkers een van de belangrijkste rollen van HR. In het geval van de financiële sector is een belangrijk onderdeel hiervan het besef dat digitale technologie een middel is om een ​​doel te bereiken en geen doel op zich.

Dit geldt inderdaad zowel voor HR als voor de bedrijfsvoering – HR moet de communicatie en betrokkenheid binnen het bedrijf met behulp van de juiste technologieën mogelijk maken. De betrokkenheid van medewerkers en beter functionerende medewerkers zijn de einddoelen.

Op hetzelfde evenement herinnerde Cesare Cucci, HR-directeur van de Italiaanse bank Cariparma, ons eraan om de HR-strategie aan te passen aan de bedrijfsstrategie. Om dit doel te bereiken, is het noodzakelijk dat je HR-processen zo ontwerpt dat de digitale cultuur binnen de gehele organisatie gestimuleerd wordt. Digitale technologieën kunnen ervoor zorgen dat alle medewerkers de business-strategie begrijpen en zich erbij betrokken voelen.

Ik ben het daar volledig mee eens. Door het bieden van mogelijkheden om te leren kan HR helpen bij het bouwen aan een sterkere, beter opgeleide en meer geëngageerde medewerkersgroep.

Het is nog niet zo lang geleden dat de bank- en verzekeringssector geconfronteerd werd met een enorme economische crisis die bijna fataal was. In de jaren daarna zijn banken en verzekeraars echter in staat gebleken terug te veren en wisten ze zich om te vormen tot innovatieve bedrijven. HR heeft daarin een cruciale rol gespeeld en blijft dat doen.

U vindt hier meer informatie over de manier waarop HR zorgt voor transformatie. 
 
Door Oscar Lausegger, HCM Strategy Director 

Oracle verwelkomt u graag bij het Oracle Digital Leadership Summit 2016 op dinsdag 8 december 2015 in Supernova (Jaarbeurs) in Utrecht. Hier krijgt u alle informatie over digitale transformatie. Inschrijven kan hier. Mis de toekomst niet!