Dit doet mindfulness voor uw team

Minder mensen willen meer werken
Mindfulness in een team is anders dan individuele mindfulness. Wat zijn de mogelijke resultaten als u dit implementeert in uw team?

Samenwerking in teams leidt vaak tot conflicten. Deze kunnen productief zijn in een brainstormsessie. Ze kunnen zelfs zorgen voor betere resultaten. Het eindresultaat voelt dan als een prestatie, zelfs als niet iedereen het met de uitkomst eens is. Maar zo’n conflict kan ook persoonlijk worden wanneer collega’s elkaar actief gaan tegenwerken.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat teams vooral positieve conflicten hebben? Een mogelijkheid is mindfulness, aldus een artikel in Harvard Business Review (HBR). Mindfulness in een team is anders dan individuele mindfulness. In deze teamvorm staat interactie binnen de groep centraal: het gaat om de collectieve bewustwording van wat een team doet, zonder te oordelen en op een respectvolle manier.

Miscommunicatie

Teammindfulness implementeren is wel een uitdaging, want steeds meer mensen werken thuis. En als ze er zijn, scrollen ze tijdens een vergadering door hun telefoon, in plaats van actief deel te nemen aan de gesprekken. Daarbij hebben veel organisaties te maken met verschillende culturele achtergronden, werkstijlen en talen. Miscommunicatie ligt op de loer.

Het is dan ook belangrijk dat werknemers een actieve werkhouding hebben. Om dat te bewerkstelligen, moeten bedrijven de aandacht richten op respectvolle en open communicatie.

Inventieve oplossingen

Om spontane of emotionele reacties te vermijden, moeten teamleden de informatie eerst begrijpen voordat ze deze verwerken. Op deze manier zal een team niet de focus verliezen wanneer het tegenzit. En in plaats van defensief te worden, zal iedereen in een team kunnen inbrengen wat hij wil om zo met inventieve oplossingen te komen.

Dit wil niet zeggen dat er geen knopen worden doorgehakt, of dat door de focus op het heden te leggen het analyseren van het verleden of het kijken naar de toekomst niet meer gedaan wordt. Het geeft werknemers alleen meer controle over waar en wanneer er kritisch gekeken moet worden naar bepaalde processen. 

Mindfulnesscursus

Er is geen voorschrift over hoe teammindfulness bereikt kan worden, laat staan een one-size-fits-all aanpak. Sommige bedrijven bieden steeds meer individuele mindfulnessprogramma’s aan, wat kan leiden tot betere teammindfulness. Anderen stellen groepsessies in waarin werknemers moeten focussen op zichzelf, de groep en de taken die zij moeten doen.

Om als team mindfulness te bereiken, hoeft niet iedereen in de groep een mindfulnesscursus te volgen. Als alleen de manager dit doet of een klein deel van het team, kan er ook al een betere groepsdynamiek ontstaan. 

Bron: HBR