Mythen en misvattingen over corporate governance onderzocht: geen one size fits all…

Er is veel onderzoek gedaan naar corporate governance, maar veel daarvan is niet erg goed en gaat er ten onrechte vanuit dat er enkele simpele regels gelden voor hoe bedrijven het beste kunnen worden bestuurd. In werkelijkheid is er er geen 'one size fits all'.

Dat concluderen David Larcker en Brian Tayan, twee onderzoekers van Stanford Graduate School of Business na 13 jaar onderzoek. Zij zijn de auteurs van een reeks artikelen die tot doel hebben om feiten en fictie van elkaar te scheiden als het gaat om corporate governance. Al 13 jaar schrijven ze over onderwerpen zoals de beloning van topmanagers, de structuur en samenstelling van de raad van bestuur, en de relatie met de aandeelhouders.

Naar aanleiding van hun 100e artikel hebben ze hun voornaamste bevindingen op een rij gezet. Hun belangrijkste conclusie is dat er geen eenduidige antwoorden of ‘best practices’ zijn op het gebied van corporate governance, omdat elke situatie anders is en de context bepaalt welke afwegingen moeten worden gemaakt.

Veel mythen en misvattingen

Ze constateren dat er veel onderzoek is gedaan naar corporate governance, maar dat veel van die onderzoeken niet erg goed zijn. Er bestaan veel mythen en misvattingen over corporate governance, die vaak zijn gebaseerd op retoriek, meningen of zogenaamde deskundigheid in plaats van solide theorieën en empirisch bewijs.

In het artikel Investigating the Unsolved Mysteries of Boardrooms and C-Suites op de site van Standford University ter gelegenheid van hun werk van de afgelopen 13 jaar, verwijzen ze naar enkele van hun eerdere onderzoeksartikelen. Bovenaan de lijst staat Seven Myths of Corporate Governance  uit 2011.

Het artikel eindigt met een aantal vragen in plaats van conclusies, om de lezer aan te zetten tot nadenken en kritisch denken over corporate governance. Het artikel nodigt de lezer ook uit om meer te lezen over Closer Looks, en geeft een lijst van negen voorbeelden van papers die interessant zijn om te beginnen.