Ervaring RvB-lid belangrijker dan zijn of haar netwerk

Niet het grootste netwerk maar relevante kennis en ervaring zijn bepalend voor de bijdrage van bestuurders, blijkt uit nieuw onderzoek.

Wat een bestuurslid optimaal laat bijdragen aan het beleid en de prestaties van een organisatie is het onderwerp van een promotieonderzoek door Philip Fliers van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hiervoor bestudeerde de onderzoeker de cv’s en de netwerken van Nederlandse bestuursleden tussen 1903 en 2003.
Fliers vond dat de bestuurders met de meeste connecties en directiefuncties niet degenen zijn die de meeste waarde toevoegen aan het bedrijf. Wat er wel toe doet, is dat bestuursleden de juiste ervaring hebben, relevante achtergrondkennis en sociaal kapitaal.
Achtergrond en ervaring als ondernemer
Om ​​impact te hebben op het beleid en de prestaties van het bedrijf, gebruiken bestuursleden hun persoonlijke en zakelijke netwerk. Maar ook hun achtergrond en ervaring als ondernemer. Deze kwaliteiten worden gezamenlijk omschreven als ‘sociaal kapitaal’.
Om de impact van individuele bestuursleden aan bedrijfsprestaties toe te schrijven, combineerde Fliers statistische analyse met de cv’s van invloedrijke bestuursleden. Hij deed dit voor beursgenoteerde bedrijven in Nederland tussen 1903 en 2003.
Uitzonderlijk grote netwerken
Zijn resultaten laten zien dat in de loop van de eeuw, de invloed van de individuele leden van raden van bestuur op de besluitvorming en de prestaties van het bedrijf varieerde tussen de 4 en de 11 procent. Fliers richtte zich op bestuurders met uitzonderlijk grote netwerken en een bovengemiddeld aantal bekleedde bestuursfuncties.
Deze groep bleek echter minder aan de bedrijfsprestaties bij te dragen dan op basis van hun netwerk kan worden verwacht. Dit is in lijn met de verwachting dat een effectief bestuurslid ook tijd nodig heeft om het werk goed uit te voeren, aldus Fliers.
Benoeming van bestuursleden
Fliers ontdekte verder dat uit deze groep de meest relevante bijdrage kwam van diegenen die ook specifieke managementervaring inbrengen. Kijkend naar hun achtergrond, bleken effectieve bestuursleden vaker uit ondernemersgezinnen te komen.
De onderzoeksresultaten kunnen bedrijven helpen bij de selectie van bestuurders. Daarbij moeten ze vooral zoeken naar goede netwerkers mét relevante ervaring, die een strategisch waardevolle rol voor de onderneming kan spelen, aldus Fliers.