EU-meetlat internationaal IT-talent onbekend bij HR-professional

Maar liefst 81 procent van de HR-professionals zegt niet bekend te zijn met het European e-Competence Framework (e-CF), een uniforme meetlat voor IT-talent.

Voor veel Nederlandse organisaties is het vinden van geschikte IT’ers een enorme uitdaging. Buitenlandse kandidaten bieden potentieel, maar hoe bepaal je of ze geschikt zijn? Om de vaardigheden van IT’ers internationaal te vergelijken, ontwikkelde de EU het zogenaamde European e-Competence Framework (e-CF). De meeste HR-professionals blijken hiermee echter nog altijd onbekend, aldus onderzoek van De Staffing Groep.

Maar liefst 81 procent van de HR-professionals zegt niet bekend te zijn met het e-CF. Van alle ondervraagden zegt slechts zestien procent dat zijn of haar organisatie er gebruik van maakt. Werkgevers met meer dan vijfhonderd werknemers – waar gemiddeld vaker buitenlandse werknemers werkzaam zijn –  scoren nauwelijks hoger (18 procent).

Duidelijk handvatten

“Er bestaat momenteel een enorm tekort aan IT-personeel”, zegt Wessel van Alphen, CEO van de Staffing Groep. “We zien dat steeds meer organisaties over de grens op zoek gaan naar IT-talent. Het e-CF biedt duidelijke handvatten bij het selecteren en vergelijken van (internationale) kandidaten. Het verbaast me dat slechts een klein gedeelte van de HR-verantwoordelijken zich hiervan bewust is.”  

Driekwart van de ondervraagden geeft aan nieuwe medewerkers te selecteren op één of meer specifieke competenties. Waar het in het grootbedrijf duidelijk is aan welke competenties kandidaten moeten voldoen (82 procent), zegt van de HR-verantwoordelijken bij kleine bedrijven 35 procent niet te selecteren op specifieke vaardigheden. Van Alphen: “Het e-CF stelt organisaties in staat kandidaten met verschillende achtergronden langs dezelfde meetlat te leggen.”

Professionele ontwikkeling

Niet alleen bij het aantrekken, maar ook bij de ontwikkeling van bestaand IT-talent spelen competenties een belangrijke rol. Maar liefst 69 procent van de ondervraagde HR-verantwoordelijken zegt dat er binnen hun organisatie duidelijk wordt gestuurd op de ontwikkeling van één of meer specifieke vaardigheden. Toch stelt een vijfde van hen dat het niet (geheel) duidelijk is welke competenties van belang zijn voor bepaalde functies. 
 
Competentiegerichte ontwikkeling staat bij veel organisaties hoog op de agenda, waarbij het dan  vaak de ontwikkeling van zogenaamde soft skills betreft, terwijl harde vaardigheden binnen het IT-werkveld minstens zo belangrijk zijn, aldus Van Alphen. “Het e-CF is gefocust op hard skills en biedt hierdoor een bruikbare toevoeging voor zowel HR-verantwoordelijken als werknemers, teneinde hierin meer duidelijkheid in te verschaffen.”