Feedback blijft een beetje ongemakkelijk

Feedback blijft voor veel Nederlandse medewerkers een beetje ongemakkelijk. Tegelijk worstelt HR met de inzet van feedbacktools.

Feedback is een goed instrument voor het verhogen van de betrokkenheid. Dat vindt 67 procent van de HR-professionals die GITP en PiCompany ondervroegen in samenwerking met Motivaction.

Ook speelt feedback voor hen een rol bij:

  • het stimuleren van gedragsverandering (75 procent);
  • het verkrijgen van inzicht in het ontwikkelpotentieel en de ontwikkelbehoefte van medewerkers (69 procent).

Beetje ongemakkelijk

De verwachtingen bij HR zijn dus hoog. Toch blijft het een beetje ongemakkelijk om elkaar van feedback te voorzien. Zo blijkt uit het onderzoek dat medewerkers niet altijd open staan voor het ontvangen en geven van feedback.

Een andere constatering is dat negatieve feedback selectief genegeerd wordt. Een van de redenen hiervoor is dat een derde van de medewerkers zichzelf overschat, zo kwam naar voren uit eerder onderzoek.

Feedbackcultuur

HR ziet vooral beren op de weg als het gaat om de inzet van feedbacktools. Deze tools zijn namelijk nog niet structureel ingebed in het HR-beleid. En ook de koppeling met de beoordelingssystematiek is nog problematisch.

Volgens de onderzoekers zit het probleem vooral bij de feedbackcultuur. Pas wanneer medewerkers veilig feedback kunnen geven en ontvangen, voorkom je dat ze het gevoel krijgen dat ze onder het vergrootglas liggen.

Bron: GITP, PiCompany