FNV maakt meer afspraken over “echte banen”

De FNV heeft het afgelopen seizoen in 1 op de 3 cao’s afspraken gemaakt over meer baanzekerheid voor werknemers.

Onder deze cao’s vallen in totaal 400.000 mensen. Zo zijn er op veel plekken afspraken gemaakt over doorstroom van flex-contracten naar vaste banen. Ook heeft de bond op verschillende plekken een maximum kunnen afspreken voor de inhuur van tijdelijk personeel. Dat maakte de FNV bekend bij de presentatie van de nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden in 2016.

Tweedeling bij werkgevers
Volgens de FNV zijn steeds meer acties nodig om goede afspraken te maken over zekerheid en echte banen. Dat wijt de vakbond vooral aan een groeiende tweedeling bij werkgevers. Zij constateert dat veel werkgevers “af willen” van afspraken om mensen gezond en veilig te laten werken. ‘De strijd tegen te hoge werkdruk en onzeker werk is hard nodig,’ aldus de FNV in een persbericht.
‘Met name grote winstgevende bedrijven worden vaak geleid met een boekhoudersmentaliteit: de kosten voor werk zo laag mogelijk houden en de uitkering aan de aandeelhouders zo hoog mogelijk. We zien ook letterlijk dat de inhuur van uitzendkrachten daar niet via de afdeling HR loopt, maar via de afdeling inkoop,’ zegt FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn.
Loonstijgingen van 42 procent
Toch heeft de FNV het afgelopen cao-seizoen voor een fors aantal mensen afspraken gemaakt over koopkracht en zekerheid. Van een gemiddelde cao-loonstijging van 1,62% – dus ruim boven inflatie – , tot loonstijgingen van wel 42% voor bijvoorbeeld uitzendkrachten bij DHL die een echte baan kregen.
 
Ook zijn de eerste cao’s met een “generatiepact” afgesloten, een manier om banen te creëren voor jongeren en mensen op een gezonde manier tot hun pensioen te laten werken.