Global mobility biedt de grootse kansen voor HR-professionals in 2015

Mede dankzij de aansterkende economie zien veel bedrijven weer internationale kansen. Dit betekent soms ook het voor langere tijd naar het buitenland uitzenden van personeel. Volgens HR-specialisten is de tijd van het expatmodel echter voorbij. De nieuwe aanpak schept kansen voor HR-professionals, want er is een groot tekort aan specialisten op het gebied van global mobility (GM).

GM-specialisten regelen zaken als huisvesting, scholen voor de kinderen en triviale dingen als de overtocht van huisdieren. Vakexperts laten tegenover CIPD weten dat er een tekort is aan gekwalificeerde GM-specialisten. Hierdoor stijgen de salarissen van de specialisten rap. 
“Steeds meer bedrijven internationaliseren. Doordat het steeds internationalere karakter van de zoektocht naar talent zijn de vereisten voor GMspecialisten steeds hoger. Mensen met de juiste kwaliteiten zijn afdoende beschikbaar in de HR-wereld”, aldus David Enser, head of mobility bij de Adidas Group. 
Volgens de Global Mobility Survey 2015 van Circle Research onder 1.300 professionals in 73 landen groeit de talentmobiliteit het snelst bij ingenieurs- en consultancybedrijven. Het aantal projecten in het buitenland nam over de gehele breedte dit jaar met 51 procent toe. Volgens Matthew Howse, head of employment bij advocatenkantoor Morgan Lewis, kunnen bedrijven er goed aan doen om in-house specialisten op het gebied van global mobility aan te nemen om zo valkuilen bij het uitzenden van personeel te omzeilen. In zijn optiek zijn GM-professionals verantwoordelijk voor vier kerngebieden. “Dit zijn immigratiezaken, werknemersrechten, beloningskwesties en belastingzaken. Zie je één van deze vier zaken over het hoofd, dan kun je tegen fikse problemen aanlopen”, aldus Howse. 
Jose Segade, mede-oprichter van het RES Forum voor GM-professionals en global mobility manager bij Prudential, stemt in met de visie van Howse. Hij voegt toe dat wanneer er op frequente basis zakenreizen worden gemaakt dit een onderwerp van belang kan zijn voor GM-specialisten. “Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat het verblijven van bepaalde hoeveelheid dagen binnen een jurisdictie invloed kan hebben op belasting, payroll, rapportage en immigratiezaken.”
Enser stelt dat de Adidas Group al enkele jaren geleden is gestopt met het gebruik van de term expat. “Het is een misleidende term. Wat is een expat? Een blanke westerling met te veel privileges”, zo stelt Enser. Het concept van enkele jaren in het buitenland werken bestaat volgens de man in dienst van het Duitse sportkledingbedrijf nog wel. Maar volgens Enser stelt de jongere generatie niet dezelfde hoge eisen als het aankomt op salarissen en toelages. “We zien ook vaker dat personeel voor een korte tijd naar het buitenland gaat. Internationale forenzen die voor een paar weken naar het buitenland vliegen.”
Naast een toegenomen flexibiliteit biedt de nieuwe aanpak ook andere voorbeelden. Dankzij de minder excessieve beloningen staan westerse expats meer op gelijke voet met lokale werknemers. Daarnaast zorgt de toegenomen mobiliteit ervoor dat organisaties gemakkelijker  een stevige mondiale cultuur kunnen neerzetten. Bovendien zetelen multinationals in toenemende mate in het Midden-Oosten of Azië. “Neem bijvoorbeeld de verschuiving van de economische macht in de richting van China en de opkomst van Chinese merken. Dit leidt ertoe dat bedrijven zoeken naar Chinees talent om die naar het westen te sturen”, zegt Enser. 
Segade denkt dat GM-specialisten er voor moeten waken dat zij gezien worden als een expert in compliance of due diligence. Hij stelt dat het van belang is dat GM-specialisten in staat zijn om met de business mee te denken. “Een commerciële instelling moet daarom onderdeel zijn van je capaciteiten als GM-professional.”
Veel GM-specialisten komen uit een bredere HR-rol, wat volgens Segade een solide basis biedt. “Een achtergrond in HR is een groot voordeel, omdat mobiliteit veel raakvlakken heeft met HR zoals talentmanagement, beloningsvraagstukken en personeelsrelaties”, zegt Segade. “Daarnaast zijn kennis van andere culturen en talen, empathisch vermogen en goede communicatievaardigheden een pre.”