Goede leiders zijn mindful (ja echt)

Goede leiders zijn aanwezig. Niet alleen fysiek, maar vooral met hun volle aandacht. En dat levert ze een hoop voordelen op.

Hoe vaak rent u van overleg naar overleg, in de ene vergadering al denkend aan de volgende, of in uw hoofd al bezig om de reacties van collega’s te pareren, uw uitleg of zegje klaar te hebben voor straks. Wekelijks? Dagelijks misschien? Niet best. Leiders die niet alleen fysiek, maar vooral ook met het hoofd – en dus met hun volle aandacht – aanwezig zijn, kunnen rekenen op een meer betrokken team, betere relaties en betere resultaten. 

Het vermogen om ‘mindfully present’ of met de volle aandacht aanwezig te zijn, is het belangrijkst kenmerk van een goede leider, stelt onderzoek van Bain & Company onder 2000 medewerkers. Belangrijker nog dan het stellen van aansprekende doelen en het benutten van ideeën van medewerkers. 

Meer aanwezig zijn in het contact met uw mensen betekent dus meer betrokkenheid van uw team. Rasmus Hougaard en Jacqueline Carter deden onderzoek onder 1000 leiders die ‘mindful aanwezig zijn’ bestempelen als de optimale strategie om betrokkenheid bij en van hun team te creëren. Met betere teamresultaten als gevolg. 

De twee leiderschapsspecialisten geven in het artikel op Harvard Business Review tips aan leiders om meer ‘aanwezig’ te zijn in het dagelijkse leven.

1.    Wees in het hier en nu

Dat is geen keuze, dat is een noodzaak, zo omschrijft een Amerikaanse CEO in het artikel. Al zijn meetings zijn belangrijk. Daarom probeert in elk gesprek gefocust te zijn om de tijd die hij heeft met iemand, zo optimaal mogelijk te benutten. Is hij er niet bij met zijn volle aandacht? Niet gek dat ‘zijn mensen’ dan gedemotiveerd en ontmoedigd raken. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar wanneer hij het wel doet, geeft dat hem energie en een gevoel van diepe vervulling. 

2.    Plan je aanwezigheid

Nogmaals: met uw volle aandacht er zijn gaat niet vanzelf. De CEO van de bekende Amerikaanse soepfabriek Campbell geeft aan hier bewust tijd voor in te plannen. Iedere dag maakt hij een rondje in de fabriek om met medewerkers te praten. In dit dagelijkse ritueel neemt hij de tijd om alle namen van zijn mensen te leren kennen (plus die van hun familie) en toont oprechte interesse in hen. Maar: hij benadrukt dat dit oprecht gemeende aandacht moet zijn, geen toneelstukje dat de productiviteit moet verhogen.   

3.    Bereik meer met minder

Vaak is gewoon ‘er zijn’ voor je medewerkers al voldoende, stelt de CEO van Cisco. ‘Veel situaties vragen om een luisterend oor, niet om actie’, stelt ze. Wanneer leiders oprecht de tijd nemen voor een medewerker en met hun volle aandacht naar ze luisteren, lost dat vaak meer op dan de situatie proberen te controleren. Rol van de leider om zo’n veilig klimaat in de organisatie te creëren. Voorbeeld doet volgen. 

4.    Wees óók fysiek aanwezig

De CEO van Lego Group pakt het mindful zijn ook fysiek aan: hij doet voor iedere belangrijke meeting of presentatie een oefening om in zijn lichaam te ‘aarden’. Hij visualiseert dat elke cel in zijn lichaam wordt geactiveerd. Daarna loopt en praat hij anders. Zweverig? Valt wel mee. Deze volle aanwezigheid van je lichaam verandert je postuur. Vast wel eens gemerkt: wanneer je rechtop zit, voel je je zelfverzekerder dan wanneer je in je stoel hangt. Die verandering in houding beïnvloed hoe we denken en ons gedragen, en heeft een grote effect op onze relatie en communicatie met anderen. (Bron: HRB.org)