Green On: een spectaculair nieuwe kijk op management

Green On: een spectaculair nieuwe kijk op management
Green On beschrijft een nieuwe manier van werken op basis van principes van de special forces. Topondernemers Daan Dohmen en Joris Janssen trokken samen op met drie leden van onze special forces. Hun GREEN ON geldt nu al als bestseller. Een ander managementboek.

Wat gebeurt er als je drie achter de vijandelijke linies geharde commando’s, samen met twee entrepreneurs uit de zaken- en wetenschappelijke wereld, laat brainstormen over een radicaal nieuwe werkvorm? “Dan ontstaat er dus een spectaculair andere kijk op directie en management”, lacht prof. dr. ir. Daan Dohmen.

Green On laat zien hoe aanpassingsvermogen en het creëren van inclusieve teams samengaan 

Hij is Entrepreneur of the Year, won acht keer de FD Gezelle-prijs voor snelst groeiende Nederlands bedrijf, wist samen met co-auteur en uitvinder dr. Joris Janssen het bedrijf Luscii in recordtijd succesvol in zeven Europese en Afrikaanse landen te maken, werd door Koning Willem-Alexander benoemd tot adviseur van de regering.

De bijzonder hoogleraar digitale transformatie in de zorg met als thema van zijn leerstoel ‘nieuw leiderschap’: “Joris en ik waren aan het denken over een nieuwe manier van werken. Op een feestje raakte ik in gesprek met een operator van het Korps Commandotroepen. Een special forces man die tal van geheime missies over de hele wereld succesvol uitvoerde.”

“Hij bracht ons in contact met nog twee commando’s. Het drietal was druk met het opzetten van een eigen trainingsbedrijf. Onmiddellijk realiseerden we ons dat de manier van werken van deze elite-militairen garant staat voor bovenmenselijke prestaties onder extreme – want vaak levensbedreigende – omstandigheden. Er was die zakelijk klik, een klik die later uitmondde in vriendschap.”

Geïntrigeerd door special forces

En het idee voor Green On – voor special forces het signaal dat de operatie kan beginnen, bijvoorbeeld als het groene licht in de C-130 Hercules oplicht en de commando’s boven vijandelijk gebied uit het vliegtuig springen – was geboren, het uitwerken kon beginnen.
“Het werk van special forces heeft mij altijd al geïntrigeerd”, zegt Dohmen. “Ik verslond de boeken van Andy McNab en Chris Ryan over hun werk bij de SAS, de Britse special forces, tijdens de Golfoorlogen. Samen met commando’s Frank, Thomas en Richard zijn Joris en ik aan de slag gegaan om die radicaal nieuwe vorm van werken op papier te zetten.”

Green On dus. In luttele dagen tijd bestormde het managementboek de Top 100 en nestelde zich vast op de 1e plek. Pole position; daar waar commando’s aan het front, en vooral ook achter de vijandelijke linies, aan hun missies beginnen.

“Alleen rollen vervullen waar je energie van krijgt”, legt Dohmen uit. “Een totaal andere kijk op directie, op management. Met als gevolg extreme wendbaarheid en innovatie. En een explosieve toename van de arbeidsproductiviteit. Weg met vergaderingen, met dat eeuwige micromanagement. Dat levert onder de streep zelden iets op. Alle werknemers verplicht een vrije, maar doorbetaalde dag. Want zo zorg je ervoor dat je werken echt leuk vindt en dat je er ook 200 procent voor gaat!”

Capture or kill missie

Het woestijngebied even buiten Mazar-i-Sharif, Noord-Afghanistan, 15 maart 2020, 05.47 uur, first light.

Richard, lid van het fameuze Korps Commandotroepen (KCT) bereidt zich voor op een capture or kill missie, ver achter de linies. Tegelijkertijd en zonder dat ze iets van elkaar weten, werken Daan en Joris in Amsterdam keihard met hun bedrijf Luscii om 200.000 mensen te ondersteunen in hun strijd tegen de Covid-19 pandemie. Overeenkomsten? Beide operaties zijn GREEN ON. De KCT-operators kunnen dankzij die GREEN ON principes hun bovenmenselijke prestaties leveren, met als inzet hun eigen leven of de dood. En dankzij diezelfde principes is Luscii het snelst groeiende healthtechbedrijf van Nederland, met een vierdaagse werkweek en fulltime salaris voor iedereen.

Green ON stelt de kracht van mensen boven de processen

“Green ON stelt de kracht van mensen boven de processen”, legt Daan Dohmen uit. “Dat werkt, overal en altijd. In ons boek delen wij – Joris, de drie commando’s en ik – het geheim van ons succes aan de hand van vijf principes. Samenwerken, flow, eenvoud, vertrouwen en aanpassingsvermogen. Als kwintet zijn wij goed voor een halve eeuw ervaring in het leiden en trainen van mensen bij start-ups, bij corporates én in gevechtssituaties. Hoe hoogspanning aan het front en bewezen principes zich vertalen naar situaties op de werkvloer.”

In vijf dagen de Thuismeten app

Geen On staat vol met concrete tips om zonder dralen – vandaag nog – te beginnen met die nieuwe, productieve manier van werken. Hoe medewerkers echt anders met elkaar om moeten durven gaan en dat is beslist geen Dream On, benadrukt Daan Dohmen. Zijn eigen bedrijf is dat nieuwe werken gestart, waarbij dr. Joris Janssen – uitvinder van drie patenten en eerder werkzaam voor Philips en een reeks startups – als architect die andere manier van werken bij het mede door hem opgerichte Luscii introduceerde.

“Door de Green On werkprincipes van het Korps Commandotroepen te vertalen naar het bedrijfsleven, wist ons team in vijf dagen de Thuismeten app voor corona te ontwikkelen”, vertelt Dohmen. “Die is tijdens de Covid-19 paniek van cruciaal belang gebleken voor bijna 200.000 mensen. De app wordt inmiddels bij tientallen aandoeningen gebruikt, met nu al meer dan 20 miljoen registraties.”

Dit ‘andere’ managementboek staat voor de gebundelde kracht van het beste uit twee – zo op het eerste gezicht totaal verschillende – werelden. Maar in de dagelijkse praktijk is dat onderscheid nu ook weer niet zo heel erg groot, zo blijkt.

‘Weg met die zoombies!’

“Twaalf weken lang hebben we metingen gedaan van die 4-daagse werkwerk, van de productiviteit daarvan. En die bleek, mede omdat de vijfde dag een betaalde vrije dag was, met 15 tot 20 procent te zijn gestegen. Het gaat er daarbij om veel beter te kiezen, om ‘nee’ te durven zeggen tegen al die onzinnige dingen. Om elkaar vrijdag NIET te contacten, maar die dag voor echte rust te reserveren. Daar waar het in de weekends vaak niet van komt, vanwege het sport van de kinderen, vanwege allerlei andere verplichtingen. En weg met die zoombie’s, die onzinnige en niets opleverende Zoom- en Teams-vergaderingen…”

Of al die werkgevers staan te springen hun werknemers een dag ‘op kosten van de zaak’ vrijaf te geven? ”Als je ziet hoe de productiviteit door deze nieuwe werkvorm juist een enorme boost krijgt, moet dat mensen wakker schudden”, hoopt Dohmen. “Inmiddels hebben we tal van enthousiaste reacties op ons boek gehad.”

Supporters van Green On

Onder die ‘supporters’: Ton van Garderen, General Manager Apple Benelux: ‘Green On laat zien hoe dit in eigen teams te stimuleren. Innovatie vereist focus en focus is ‘nee’ zeggen om tot de beste innovaties te komen’.

Quintin Schevernels, CEO Funda: ‘Het combineren van effectief en leuk werken, is ontzettend belangrijk. Drive en energie. Dit boek geeft veel praktische tips hoe je hier morgen mee aan de slag kunt in je eigen team’.

En voormalig minister en Voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, prof. dr. Jet Bussemaker: ‘Green On laat zien hoe aanpassingsvermogen en het creëren van inclusieve teams samengaan. Daar ligt de toekomst’.

Conclusie van de twee entrepreneurs en de drie elitemilitairen – de auteurs dus – zelf: het moet radicaal anders, door vertrouwen te geven, door mensen in plaats van processen in control te laten zijn.

“Waardoor je de organisatie een stuk gezonder maakt en vervolgens zo houdt”, weet Daan Dohmen inmiddels uit ervaring. “Hierdoor voorkom je stress, wapen je het bedrijf tegen burnouts. In ons boek geven we zestien praktische tips om tot die radicaal nieuwe werkvorm te komen en die hoeven zeker niet allemaal tegelijkertijd te worden uitgevoerd. Maar vast én voorop staat: het is D-Day voor Green On!”