Grootste stijging cao-lonen sinds 2009

De gemiddelde stijging van cao-lonen is in negen jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2018.

Ten opzichte van een jaar eerder ging het om een toename van 2,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De loonstijging bleef boven de gemiddelde stijging van de consumentprijzen van 2 procent.

Met een gemiddelde toename van 2,9 procent stegen de lonen bij de overheid het hardst. Dat komt voornamelijk door afspraken over een hogere loonontwikkeling in het onderwijs en openbaar bestuur, aldus het CBS. In de particuliere sector was de stijging 2,1 procent, in de gesubsidieerde sector 1,5 procent.

Vakbond FNV noemt het een positieve ontwikkeling dat de cao-lonen zijn gestegen, maar vindt dat er nog wel wat bij mag. ,,Als je kijkt naar de economische groei en krapte op de arbeidsmarkt, dan zie je dat we de komende tijd moeten inzetten op 5 procent'', reageert FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

Tegelijkertijd wijst hij erop dat een grote groep werknemers werkt met flexibele contracten die niet onder een cao vallen. Zij hebben volgens Boufangacha een minder sterke onderhandelingspositie, waardoor werkgevers de loonstijging in die contracten gemakkelijker kunnen drukken. De vakbond wil zich daarom inzetten voor meer vaste banen.