Grote bedrijven schrappen kantoorruimte na corona

Grote bedrijven willen na de coronacrisis met minder kantoorruimte door, meldt Nieuwsuur op basis van een rondgang bij een aantal ondernemingen. Door thuiswerken denken die niet meer alle ruimte nodig te hebben. Ook zijn er werkgevers die nog kijken of ze aanpassingen doen aan het kantooroppervlak.

 

Consultancybureau Accenture, consultancy- en softwarebedrijf Capgemini, verzekeraar Aegon, ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, energiebedrijf Essent, Triodos Bank en postbezorger PostNL claimen allemaal tussen de 10 en 50 procent minder kantoorruimte nodig te hebben. Zij verwachten dat medewerkers na de coronapandemie nog maar twee tot drie dagen op kantoor zijn in plaats van vier tot vijf dagen voor corona. De rest van de tijd werken zij dan thuis of gaan ze op bezoek bij klanten.

Voor bedrijven is kantoorruimte een forse kostenpost en daarin snijden kan dan ook een flinke bezuiniging opleveren. Toch zeggen experts dat bedrijven niet alleen als kostenpost naar de kantoren moeten kijken. “Denk eerst goed na over de rol van kantoor. Wat wil je er bereiken? Ga niet aan je medewerkers vragen: hoe vaak wil je naar kantoor?”, raadt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit aan.