Herstel Nederlandse arbeidsmarkt stagneert

Het herstel van de Nederlandse arbeidsmarkt zet niet door, blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. 

Na de enorme coronadip dit voorjaar steeg het aantal vacatures vanaf juni weer gestaag. Maar de laatste maanden is daar de klad in gekomen. Het aantal vacatures lag de afgelopen maand 16 procentpunt lager dan een jaar geleden.

In de zwaar getroffen sectoren horeca en toerisme houdt de vrije val aan. In de horeca ligt het aantal vacatures in november bijna 70 procentpunt lager dan in 2019 en in de sectoren hospitality en toerisme bijna 60 procentpunt lager.

In de zorg is er juist wel veel meer vraag naar personeel. Er wordt vooral gezocht naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en de intensive care.

Ook in de bouw is toenemende vraag naar personeel. De bouwsector is na de dip begin dit jaar in de afgelopen maanden hersteld en staat inmiddels 11 procentpunt hoger dan vorig jaar. Timmermannen, dakdekkers, stukadoors en monteurs behoren zelfs tot de meest gevraagde arbeidskrachten sinds de uitbraak van het coronavirus. De bouw heeft relatief weinig last gehad van beperkende maatregelen tijdens de coronacrisis.  

De Nederlandse arbeidsmarkt staat er ten opzichte van andere landen nog relatief goed voor. Terwijl de terugval van het aantal vacatures in november in Nederland 16 procentpunt bedroeg, is dat volgens Indeed in België 33 procentpunt, in Frankrijk 31 procentpunt en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 52 procentpunt.