Leiderschapspotentieel benutten: Hoe je juist als introvert een sterke leider kunt worden

Introverte mensen worden vaak niet als leider aangewezen. terwijl ze vaak wel geknipt zijn als leider, betoogt executive coach Claire Brown in een artikel op de site van Personnel Today. Zij laat zien hoe je als introvert toch kunt uitgroeien tot leider.

Introverte mensen hebben het potentieel om fantastische leiders te zijn dankzij hun reflectieve vaardigheden, hun vermogen om kritisch te denken, actieve luistervaardigheden, aanleg om met anderen een goede verstandhouding aan te gaan, complexe problemen kunnen doordenken en creatieve oplossingen te vinden. Alleen voelen introverte mensen vaak niet de behoefte om in de schijnwerpers te staan. Enerzijds kunnen ze anderen hierdoor laten schitteren, maar anderzijds doen ze zichzelf hierdoor ook wel tekort.

Executive coach Claire Brown geeft in een artikel op de site van Personnel Today enkele tips voor introverte mensen om toch goed te gedijen in een leidinggevende rol:

– Gebruik effectieve luistervaardigheden
Introverte mensen kunnen meestal goed te luisteren. Geldt dat ook voor jou? Luister dan actief en wees volledig aanwezig wanneer je bijdragen en perspectieven van uw teamleden vraagt.

– Reageer bedachtzaam en opzettelijk
Geef je collega’s feedback om effectieve werkrelaties op te bouwen. Maak zinvolle contacten door oprechte, authentieke gesprekken aan te gaan.

– Bied doordachte oplossingen
Kritische, diepe denkers die het oplossen van problemen op een creatieve, doordachte en detailgerichte manier benaderen, zijn een echte aanwinst voor de organisatie, dus als je een uitdagende situatie herkent en een goede reactie weet om deze aan te pakken, breng deze dan voor het voetlicht. Zo toon je meteen je waarde.

– Laat je gelden
Introverte mensen zijn vaak geweldig in een crisis als ze hebben geluisterd, nagedacht en een oplossing hebben bedacht om op een stressvolle situatie te reageren. Spreek je uit als zich een crisis voordoet en geef suggesties om het probleem op te lossen.

– Wees je bewust van jezelf
Introverte persoonlijkheden kunnen soms verkeerd begrepen worden, waarbij hun bedachtzaamheid en reflectief denken kan worden opgevat als afstandelijkheid of desinteresse. Maak je gedrag eigen door duidelijk te communiceren naar de mensen om je heen, zodat anderen een duidelijk beeld van je krijgen en zich kunnen aanpassen aan jouw leiderschapsstijl. Bijvoorbeeld: “Als je me ziet pauzeren of wegkijken, dan is dat omdat ik nadenk”.

– Neem genoegen met imperfectie
Dankzij hun reflectieve aard kunnen introverte mensen de neiging hebben om te veel na te denken voordat ze actie ondernemen. Kies voor een positieve mindset en zie het ondernemen van actie als een waardevolle leerervaring. Ook als het resultaat niet perfect is.

Positieve mindset doorslaggevend

Je instelling – je ‘mindset’, zoals het wel wordt genoemd – speelt een belangrijke rol bij het realiseren van je potentieel om een sterke en effectieve leider te worden. Een positieve mindset is belangrijk. Er wordt zelfs wel gezegd dat succes voor 80% afhankelijk is van je mindset en voor 20% van je inhoudelijke bijdrage.

Dit is vooral het geval als je in het verleden ondersteunende rollen hebt vervuld in je carrière, wat vaak het geval is voor meer introverte persoonlijkheden. Je bent misschien gewend om te wachten op toestemming of een uitnodiging om je bijdrage te leveren, dus deze mentaliteitsverandering van ‘volger naar leider’ kan een enorme uitdaging vormen om jezelf meer leiderschapskansen te gunnen en een substantiële impact hebben op je loopbaanontwikkeling.

Begin te focussen

Zoals elke onontwikkelde vaardigheid, vereist het aannemen van een positieve mindset dagelijkse inzet en oefening. Sterke leiders worden vaak omschreven als visionairs; ze weten precies wat ze willen bereiken en zetten zich in om dat te realiseren. Heb je niet zo’n sterke visie? Oefening baart kunst: begin te focussen. Op termijn zal er een verschuiving van reactief naar proactief plaatsvinden. Dingen die er echt toe doen zullen naar de voorgrond komen. Hierdoor zal je instelling ook veranderen, en sterker actiegericht worden en minder risicomijdend. Je zult meer eigenaarschap en controle nemen over je eigen professionele succes, en minder afhankelijk van anderen worden.