HR minst datagedreven afdeling

79% van het Nederlandse bedrijfsleven heeft moeite met echt datagedreven te zijn. Zeker binnen HR-afdelingen is het niet zo goed gesteld met de datagedrevenheid. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder meer dan 100 organisaties naar de status van datagedreven bedrijven en instellingen in Nederland. 

Waar 65% van de databeheerders een strategie en tijdslijn heeft ontwikkeld op weg naar een datagedreven operatie, zeggen tegelijkertijd vier van de vijf respondenten dat er nog een lange weg te gaan is naar een volwassen status. De coronapandemie heeft het verschil in volwassenheid verder uitvergroot. Slechts één op de vijf Nederlandse organisaties typeert zichzelf op het gebied van datagedrevenheid als volwassen. 

Waar bij 29% van de volwassen datagedreven organisaties relevante investeringen tijdens corona juist zijn toegenomen, blijkt dat bij bedrijven en instanties die niet of nauwelijks datagedreven zijn, investeringen afnemen of bevroren zijn. Het KPMG-onderzoek concludeert dat 66% van deze laatstgenoemde organisaties minder of een onveranderd aantal investeringen heeft gedaan in data en analytics.

Het onderzoek wijst tenslotte uit dat de beschikbaarheid van een heldere bedrijfsbrede datastrategie, de mogelijkheid waarde van data-analyses te meten en een duidelijk commitment van het organisatiebestuur de drie belangrijkste eerste stappen zijn op weg naar een succesvolle datagedreven organisatie.

Binnen finance- en marketing & salesafdelingen wordt het meest gebruikgemaakt van data-analyses. Binnen HR-afdelingen het minst. Dat kan ermee te maken dat het om gevoelige persoonsdata gaat.