HR-professionals hebben een blinde vlek voor de rol van toeval bij loopbaanontwikkeling

HR-professionals zouden meer aandacht moeten besteden aan de effecten van toeval op loopbaanontwikkeling
Succes in je loopbaan volgt niet alleen uit voorspelbare factoren als hard werken of de juiste opleiding. Onderzoekers zien een ongekend grote rol voor toeval en geluk.

Blijkt uit onderzoek van Roxana Barbulescu, Claudia Jonczyk Sédès en Ben Bensaou van de INSEAD Business School naar de invloed van ‘toevallige gebeurtenissen’ op de carrièrevooruitzichten van werknemers van professionele dienstverleners.

INSEAD-onderzoekers pleiten voor meer oog voor toeval als succesfactor

De meest ingrijpende toevallige gebeurtenissen waren die welke de toegang van de deelnemers tot partners en cliënten beïnvloedden. Dit wordt vaak gezien als het meest kritieke element voor loopbaansucces, aangezien het aangaan van banden met goede partners zorgt voor sterk mentorschap en ondersteuning binnen het bedrijf en van invloed is op projectopdrachten. Het creëren van deze banden en het ontwikkelen ervan in de juiste richting kan net zo goed afhangen van toeval als van doelgerichte acties:

Scorekaart kan helpen

De auteurs suggereren dat bedrijven en HR-professionals meer aandacht moeten besteden aan de effecten van toeval op loopbaanontwikkeling, om ervoor te zorgen dat werknemers een eerlijke kans op succes krijgen.

Zij stellen voor een eenvoudige scorekaart te gebruiken om de eerlijkheid van de toewijzing van middelen in de loop van de tijd te beoordelen, om eventuele vooroordelen of discrepanties op te sporen en aan te pakken. Aandacht voor het effect van toevallige gebeurtenissen kan volgens hen bijdragen tot transparantie en eerlijkheid binnen een bedrijf, en kan voorkomen dat carrières van anderszins goede werknemers ontsporen.