Britse tak PwC verplicht medewerkers gebruik van ontslagregeling te verzwijgen

PwC in Groot-Brittannië, het internationale accountants- annex adviesbureau, verbiedt ontslagen werknemers om collega’s te informeren over de reden van hun vertrek.

Afscheidsberichten moeten ze opstellen volgens voorgeschreven voorbeeldberichten. Dit zijn enkele voorwaarden van de regeling voor vrijwillig vertrekt van PwC UK. Dit meldt de Financial Times, dat het conceptbericht heeft ingezien dat HR van PwC UK heeft opgesteld voor medewerkers die vrijwillig ontslag nemen.

PwC zelf probeert elke ruchtbaarheid te vermijden over de vrijwillig vertrekregeling die de afgelopen weken is opgezet bij meerdere Britse vestigingen. Medewerkers krijgen in alle stilte een aanbod om te vertrekken. Wie meedoet moet een script volgen dat door HR is opgesteld. Dat leidt tot een betere afvloeiingsregeling dan die voor medewerkers die in een officiële ontslagronde op straat komen.

Verwijzen naar de regeling is taboe

Op geen enkele manier mogen medewerkers in een afscheidsmail aan collega’s verwijzen naar de regeling en de geboden voorwaarden. De mail doet alsof de desbetreffende medewerker zelf de keuze maakt om op te stappen, geïnspireerd door kansen buiten de organisatie.

“Als u besluit dit vrijwillige aanbod te accepteren, kunt u een bericht sturen naar een bepaalde groep”, zo staat de door HR opgestelde voorbeeldmail voor de PwC-medewerkers waar de Financial Times inzage in heeft gehad. “Dit mag niet verwijzen naar het vrijwillige ontslagaanbod of de omstandigheden van het vertrek.”

“De voorgestelde bewoording voor dit bericht vindt u hieronder, maar wij beseffen dat u dit uiteraard wilt personaliseren. De inhoud van uw communicatie moet deze aanpak volgen:

‘… Na recente gesprekken met mijn [leider in kwestie] heb ik het besluit genomen om PwC te verlaten. Het was voor mij geen gemakkelijke beslissing, maar nu ik dat heb gedaan, ben ik enthousiast over wat de toekomst voor mij in petto heeft en over de nieuwe kansen die aan de horizon liggen. Ik heb erg genoten van mijn tijd bij PwC en van de mogelijkheid om met zulke getalenteerde collega’s samen te werken’

Mails screenen voordat ze worden verstuurd

PwC bepaalt op welk moment het gedicteerde bericht verstuurd mag worden. Eventueel wil PwC de opgestelde berichten van de medewerkers die zich vrijwillig laten ontslaan eerst nog screenen voordat ze daadwerkelijk worden verzonden.

PwC wil tegenover de FT niet zeggen hoeveel functies voor het vrijwillige vertrekprogramma betrekking heeft. Binnen PwC wordt gefluisterd dat het om een aanzienlijke ontslagronde gaat. Volgens de geruchtenmachine zou vooral de adviestak worden getroffen.

Barre tijden voor adviesbureaus

De Britse tak van PwC is een van de grootste van het wereldwijde PwC-netwerk. Maar net als veel adviesorganisaties is de vraag ingezakt in Groot-Brittannië, dat economisch barre tijden doormaakt. Meer grote adviesbureaus in Groot-Brittannië moeten snijden in het aantal banen. Maar kennelijk zijn de reguliere ontslagrondes niet genoeg.

“We moeten de vorm van ons bedrijf in de gaten houden om te kunnen reageren op de veranderende vraag van klanten, het personeelsverloop en nieuwe kansen|, zo reageert PwC in de Financial Times. “Door middel van een beperkte gerichte vrijwillige ontslagvergoeding kunnen we doorgaan met werven op het niveau van beginners en daar waar andere vaardigheden nodig zijn.”