HR TRENDS 2019: dit staat u te wachten

Wat zijn de HR Trends van 2019? Welke thema’s moeten op uw agenda staan? Alle trends voor HR op een rij.

Welke onderwerpen staan u komend jaar te wachten als HR-directeur? Wat zijn de lopende zaken, wat is nieuw? De CHRO Community verzamelde de belangrijkste onderzoeken uit het vakgebied en zet alle HR Trends van 2019 voor u op een rij. 

HR Trends 2019: recruitment

Was het dit jaar al moeilijk om personeel aan te trekken en voor het bedrijf te behouden? Dan wordt 2019 nog een stapje lastiger. HR verwacht dat het recruitmentvraagstuk op de eerste plek van diens prioriteitenlijst komt te staan in 2019. Lees alle trends over recruitment en employer branding.

HR Trends 2019: organisatieontwikkeling

Ook in 2019 blijft wendbaarheid en agility de leidraad voor alles wat met organisatieontwikkeling te maken heeft. Al moeten we ophouden om ‘agile werken’ als nieuw te beschouwen. Het zorgen voor plattere organisaties en zelfsturing en het doorzetten van digitalisering blijven cruciaal dit jaar. Maar wat betreft het laatste mag HR wel eens een stuk scherper naar kijken. Lees meer over de trends in organisatieontwikkeling.

HR Trends 2019: performance management

De helft van alle HR-professionals overweegt voor volgend jaar een herziening van het performance management. Meer continuïteit en het beter ondersteunen van medewerkers en teams bij hun ontwikkeling zijn de belangrijkste overwegingen. Maar het coachend leiderschap wat hierbij hoort, is een van de belangrijkste obstakels. Lees alle trends performance management in 2019.

HR Trends 2019: AI en robotics 

Dat AI en robotisering een flinke impact hebben op alles in de organisatie, weten we. Globaal hebben we inzichtelijk wat deze technologische ontwikkelingen binnen nu en twee jaar betekenen voor de eigen medewerkers. Maar heel concreet? Zodanig dat we er actie op kunnen ondernemen? Dat is nog voor een selecte groep weggelegd.  Wel komt er meer aandacht voor de risico’s van AI. Lees alle trends rondom AI, robotisering en digitalisering in 2019.

HR Trends 2019: employee experience 

Om de employee experience van uw medewerkers te verbeteren kunt u echt niet meer aankomen met op HR-gerichte processen en procedures. Die zijn vaak ‘klantontvriendelijk’, zo kunnen we wel stellen. HR moet een denkslag maken: van denken in processen naar denken in ervaringen. Ja, u zult zich moeten aanpassen. Maar dat kunt u. 

En hoe zorgt u dat employee experience niet blijft hangen in ‘leuke speeltjes’ en een hippe kantine? Dat het een strategisch onderwerp in de boardroom wordt? Lees wat u te doen staat voor de in employee experience in 2019

HR Trends 2019: diversiteit

Het HR-thema diversiteit en inclusie is overal. Maar in de praktijk bungelt het onderaan de prioriteitenlijst van HR voor 2019. Hoe komt dat? En wat moet er gebeuren om het tot een succes te maken? Het belangrijkste: beschouw diversiteit en inclusiviteit niet als hype. Lees meer over diversiteit in 2019.

HR Trends 2019: mensgericht ondernemen

Ondernemen voor de winst is uit. Sociaal ondernemen is in. De betekenisvolle organisatie of ‘social enterprise’ is in opkomst. Ook de mens in de organisatie wordt belangrijker. Niet alleen vanwege de krappe arbeidsmarkt, maar ook door de continue staat van verandering waar bedrijven zich in – moeten – bevinden. Mensen als hart van de organisatie. Lees meer over deze trend in 2019: mensgericht ondernemen

HR Trends 2019: leiderschap

Onze economische groei begint af te remmen, en de volgende crisis is voorspeld in 2020. Maar ook gebeurtenissen Brexit, handelsconflicten en klimaatverandering hebben impact op bedrijven. Wat voor leiderschap vraagt dit van u? En heeft het maken van een strategie nog zin? Lees meer over het leiderschap voor volgend jaar

HR Trends 2019: HR-analytics

De weg van HR-metrics naar HR-analytics is een lange. En hij gaat komend jaar moeizaam verder. Er lijkt meer aandacht te komen voor de risico’s en ethiek rondom personeelsdata. Dit staat u te wachten op het gebied van data en HR-analytics in 2019.

HR Trends 2019: pensioenen

Alles over de verhoging van de AOW-leeftijd (en met name de snelheid daarvan), de nieuwe wetgeving rondom waardeoverdracht per 1 januari 2019 en de doorlopende trend van middelloonregeling naar de beschikbare premieregeling. Lees alles over de trends en ontwikkeling in pensioenen in 2019.