HR-digitalisering meer gericht op HR dan op werknemer

HR-digitalisering meer gericht op HR dan op werknemer
De digitalisering in HR is vooral gericht op het vereenvoudigen van het werk van de HR-afdeling, en niet dat van werknemers. Dat blijkt uit een Europese werkgeversenquête van HR- en payrolldienstverlener SD Worx. 

De resultaten van het onderzoek van dit jaar komen sterk overeen met de resultaten van het vergelijkbare onderzoek dat SD Worx vorig jaar heeft uitgevoerd. Ongeveer 37 procent van de Europese bedrijven geeft aan een hoog tot zeer hoog niveau van digitale volwassenheid in HR te hebben bereikt. Echter laat zo’n 1 op de 3 bedrijven weten dat er een eerder gematigd niveau is bereikt. Meer dan 1 op de 4 bedrijven geeft aan dat ze dringend een tandje moeten bijzetten. Daarbij zijn er aanzienlijke verschillen zichtbaar tussen de verschillende HR-taken.

De transactionele HR-taken – zoals payroll, tijdbeheer en onkostenbeheer – scoren veel hoger op het gebied van digitale volwassenheid dan meer mensgerichte taken, zoals werknemerswelzijn, -betrokkenheid en samenwerking. In Nederland en België is payroll de nummer één HR-taak met digitale volwassenheid; dit geldt niet voor Duitsland (2), Spanje (2), Zwitserland (2) en Italië (5). Slechts 1 op de 3 werkgevers laat weten een hoge tot zeer hoge mate van digitale volwassenheid bij transactionele HR-taken te hebben bereikt. Werving en selectie, het eerste contactpunt van het traject van de werknemer, bungelt ergens onderaan.

De online enquête ‘The Future of Work and People in Europe 2021’ werd in juni 2021 uitgezet. In 12 Europese landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Scandinavië, Spanje, het VK en Zwitserland) heeft SD Worx in de loop van enkele weken bijna 3.000 bedrijven ondervraagd. De deelnemers varieerden van kleine bedrijven (minder dan 100 werknemers) tot grote ondernemingen (meer dan 1.000 werknemers) en vertegenwoordigen de vier economische sectoren.