Hybride werken geen succes? Kijk dan eerst en vooral naar de bedrijfscultuur

Hybride werken geen succes? Kijk naar de bedrijfscultuur
Veel werkgevers hebben liever niet dat werknemers vaak thuis werken omdat dit hun productiviteit zou schaden. Maar zo de productiviteit al daalt, komt dit niet door het hybride werken maar door de bedrijfscultuur.

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat werknemers beter presteren in een hybride werkomgeving. Zo zouden werknemers 1,6 keer beter presteren als hun teams verspreid zijn over verschillende locaties en tijdzone, en presteren werknemers die hun werktijden zelf mogen indelen 2,3 keer zo goed als werknemers zonder autonomie.

Organisaties die zich ertegen verzetten en erop aandringen dat het personeel vooral naar kantoor moet komen, lopen het risico op een slechte reputatie en een hoog personeelsverloop, aldus Gartner in Personnel Today

Betrokkenheid minder

Tegelijkertijd zien veel werkgevers dat de verbondenheid in een hybride werkomgeving minder groot is dan voor de coronapandemie. Dat is ook de conclusie van een onderzoek van HR-adviesbureau O.C. Tanner, meldt een ander artikel in Personnnel Today.

Volgens dat onderzoek voelt meer dan een derde (37 procent) van de werknemers in het VK zich minder betrokken bij het werk dan voor de coronacrisis.

Sleutelen aan cultuur

De oplossing is echter niet om mensen maar minder thuis te laten werken, maar om de bedrijfscultuur in een hybride werkomgeving te versterken. Werkgevers zouden volgens O.C. Tanner kunnen ‘inspelen op de behoefte van elke werknemer om deel uit te maken van een gemeenschap’, zodat ‘vertrouwen, kameraadschap, eenheid, goede communicatie en gedeelde doelen gemeengoed worden’.

Het rapport beveelt aan te zorgen om erkenning van werknemers te integreren in de organisatiecultuur, ‘modern’, taakgericht en coachend leiderschap in de praktijk te brengen en feedback van werknemers te zoeken en ter harte te nemen.