Ideale baas is vooral eerlijk, betrokken en empathisch

Ideale baas is vooral eerlijk, betrokken en empathisch
Dienend leiderschap staat met stip op nummer één van leiderschapskwaliteiten. Coachend en inspirerend leiderschap op een gedeelde tweede plaats.

Dat vindt werkend Nederland, zo blijkt uit onderzoek van van Talentsoft, A Cegid. De zachtere eigenschappen zijn volgens werknemers basisvereisten voor een goede leidinggevende, blijkt uit onderzoek. Maar de baas moet tegelijk ook daadkrachtig en besluitvaardig zijn.

Deze eigenschappen laten de medewerker beter presteren en dat moet ook, zo vinden de werknemers die meededen aan het onderzoek. Leidinggevenden die dit kunnen maken het werk of het nemen van beslissingen gemakkelijker. Hiermee stimuleren ze zelfvertrouwen en groei en dus ook autonomie.

Bij Nederlandse werknemers zijn er weinig verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de ideale werkgever. Zowel mannelijke als vrouwelijke werknemers vinden dezelfde eigenschappen belangrijk: ze vinden dat hun ideale manager eerlijk, betrokken en communicatief vaardig moet zijn. Vrouwen vinden het echter vaker dan mannen belangrijk dat hun baas ook nog empathisch en geduldig is, en in staat is zich kwetsbaar op te stellen. De wat zachtere kenmerken lijken dus een basisvereiste voor het zijn een goede leidinggevende. Daarnaast beschrijven zowel mannen als vrouwen hun ideale leidinggevende als besluitvaardig en daadkrachtig.

Het onderzoek waarschuwt de managers dat ze gezelligheid op het werk moeten stimuleren. De baas wordt geacht sociaal, empathisch, gezellig en humoristisch te zijn.

De tien eigenschappen van een ideale manager:

  1. Eerlijk
  2. Betrokken
  3. Communicatief vaardig
  4. Empathisch
  5. Besluitvaardig
  6. Daadkrachtig
  7. Samenbindend
  8. Geloofwaardig
  9. Geduldig
  10. Gedreven