Indeed organiseert samen met Tent en UNHCR een carrièrebeurs voor vluchtelingen in Amsterdam

Op 24 oktober 2024 organiseert Indeed, de nummer 1 vacaturesite in Nederland en in de wereld, samen met Tent Partnership for Refugees (Tent) en de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), een carrièrebeurs voor vluchtelingen, om werkzoekenden te helpen om een baan te vinden en in contact te komen met werkgevers die op zoek zijn naar personeel.

Meer dan 30 bedrijven die actief op zoek zijn naar werknemers introduceren zichzelf en voeren sollicitatiegesprekken voor openstaande vacatures. Daarnaast is er aanvullende ondersteuning en informatie (in zowel Nederlands, Engels, Oekraïens, Arabisch en Farsi) zoals hulp bij het schrijven van CV’s, loopbaanadvies en informatie over arbeidsrechten, belasting, legaal verblijf en kinderopvangvoorzieningen.

Personeelstekort

Net als veel Europese landen kampt Nederland momenteel met een tekort aan arbeidskrachten – in sectoren als de horeca, zakelijke dienstverlening, transport en logistiek. Initiatieven zoals de carrièrebeurs proberen werkgevers die vacatures willen vervullen in contact te brengen met werkzoekenden die vaak met obstakels worden geconfronteerd bij het vinden van werk, zoals een lagere taalvaardigheid, problemen met de erkenning van kwalificaties, een gebrek aan sociale- en professionele netwerken en kinderopvang.

Stan Snijders, Managing Director bij Indeed Benelux: “Bij Indeed hebben we één missie, en dat is dat we iedereen aan een baan willen helpen. En dus ook degenen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten op zoek naar veiligheid. We weten dat het hebben van werk deuren opent en leidt tot een beter leven. Talent is universeel, maar kansen zijn dat helaas niet.”

Hélène van der Melle, directeur Nederland bij Tent: “Tent Partnership for Refugees werkt al jaren samen met grote bedrijven in heel Nederland, en we zijn er trots op dat vele van hen vandaag deelnemen aan de carrièrebeurs – wat opnieuw hun jarenlange inzet voor de integratie van vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt bevestigt. De rol die bedrijven kunnen spelen bij het helpen van vluchtelingen om weer op eigen benen te staan is essentieel, en de tientallen bedrijven die vandaag meedoen om vluchtelingentalent in hun personeelsbestand te verwelkomen, zullen nog veel meer levens veranderen.”

Andrea Vonkeman, Hoofd UNHCR Nederland: “Statushouders willen maar al te graag aan de slag en deze carrièrebeurs brengt een baan en daarmee participatie in de Nederlandse samenleving een stap dichterbij. Deze beurs vormt een concrete, welkome aanvulling op al bestaande initiatieven.”

Nederlandse arbeidsmarkt in trek bij Oekraïense werkzoekenden

Uit eerder onderzoek door Indeed bleek al dat de Nederlandse markt in trek is bij werkzoekende Oekraïners. 2,7 procent van alle ‘clicks’ op Nederlandse vacatures is afkomstig van IP-adressen in Oekraïne. Daarmee is de Nederlandse arbeidsmarkt, op Duitsland na, voor deze werkzoekenden de aantrekkelijkste plek in de Europese Unie om te werken, en staat het wereldwijd in de top vijf.

Meer carrièrebeurzen in Europa

Na de succesvolle afronding van drie carrièrebeurzen voor vluchtelingen in Polen in december 2022 en mei 2023, werken Indeed, Tent en de UNHCR opnieuw samen om carrièrebeurzen te organiseren voor vluchtelingen en andere werkzoekenden – in oktober vinden in vier landen (Italië, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland) in Europa carrièrebeurzen plaats.

Dit bouwt voort op de aankondiging van Indeed op de Tent European Business Summit in juni 2023 dat het zich ertoe verbindt om de komende drie jaar training te bieden aan ten minste 15.000 vluchtelingen in Europa. Daarnaast is het Indeed’s streven om in 2030 wereldwijd 30 miljoen werkzoekenden die te maken hebben met vooroordelen en belemmeringen aan een baan te hebben geholpen.

Over de carrièrebeurs in Amsterdam

De carrièrebeurs vindt plaats in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, en is gratis toegankelijk. Hier vind je meer informatie over het evenement.

Over Indeed

Meer mensen vinden een baan op Indeed dan waar dan ook. Indeed is de nummer 1 banensite ter wereld (Comscore, Total Visits, juni 2023) en biedt werkzoekenden de mogelijkheid om miljoenen banen te zoeken in meer dan zestig landen en 28 talen. Meer dan 3 miljoen werkgevers gebruiken Indeed om nieuwe werknemers te vinden en aan te nemen. Meer dan 350 miljoen unieke bezoekers gebruiken Indeed elke maand om vacatures te zoeken, cv’s te plaatsen, bedrijven te zoeken en nog veel meer.

Over Tent Partnership for Refugees

Nu steeds meer vluchtelingen over de hele wereld ontheemd zijn, spelen bedrijven een cruciale rol bij het helpen van vluchtelingen om economisch te integreren in hun nieuwe gemeenschappen. Tent werd in 2016 gelanceerd door Hamdi Ulukaya, de CEO en oprichter van Chobani – een miljardenbedrijf in de VS – om mondiale bedrijven te mobiliseren om dit gat op te vullen. Tegenwoordig is Tent een netwerk van meer dan 300 grote bedrijven die zich inzetten om honderdduizenden vluchtelingen te helpen toegang te krijgen tot de lokale arbeidsmarkt door hen te helpen werkklaar te worden en hen aan werk te helpen. Kijk voor meer informatie op www.tent.org.

Over UNHCR

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het redden van levens, het beschermen van rechten en het opbouwen van een betere toekomst voor mensen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten vanwege conflicten en vervolging. Al meer dan 70 jaar leidt UNHCR internationale hulpacties om vluchtelingen, gedwongen ontheemde gemeenschappen en staatlozen te beschermen. UNHCR zet zich in voor een wereld waarin iedereen die gedwongen wordt te vluchten, een betere toekomst kan opbouwen.