Internationaal talent trekt vooral naar de regio Amsterdam

Ruim 10.000 internationals vestigden zich vorig jaar in metropoolregio Amsterdam. In dezelfde periode opende ook een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven er hun deuren.

Dat de regio Amsterdam in trek is bij internationaal talent bleek uit de groeicijfers die het Expatcenter Amsterdam Area rapporteerde. De overheidsorganisatie hielp 26 procent meer internationals zich te vestigen in de regio dan in het jaar daarvoor.
Expat-hotspot Amstelveen
Van de in totaal 57.000 expats in Nederland woont het merendeel in de Randstad. Daarbij geldt Amstelveen als één van de expat-hotspots. Na Wassenaar wonen hier relatief gezien de meeste buitenlandse werknemers. Zo’n 7,5 procent van de inwoners is expat, terwijl dat in Amsterdam ruim 4 procent is. 
De vraag naar internationaal talent wordt onder meer gevoed door buitenlandse bedrijven in de regio. Reeds gevestigde buitenlandse bedrijven waren in 2015 door uitbreiding van hun activiteiten goed voor ruim 3000 extra vacatures. De 140 nieuwkomers verwachten de komende drie jaar nog eens bijna 3000 vacatures te hebben. 
ICT-  en technologiesector het belangrijkst
Van de nieuwe buitenlandse bedrijven in de regio is bijna een op de vier actief in de ICT-  en technologiesector, een op de zeven in de financieel-zakelijke dienstverlening, en een op de tien in de creatieve industrie. Daarbij komt de grootste groep uit de VS, gevolgd door bedrijven uit Azië en als derde bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk.
Toch valt er aan het vestigingsklimaat voor internationaal talent nog wel het nodige te verbeteren ondanks de groeiende belangstelling vanuit deze groep. Uit onderzoek van het International Community Platform (ICP) onder internationaal talent eind vorig jaar bleek dat Nederland op het gebied van groeiperspectief in werk en privé nog altijd slechts een magere 6.1 scoort.