Invloed hebben? Focus niet op uw team

Het bouwen van een high performance team is veel minder belangrijk voor uw invloed en carrière dan het opzetten van een hoogwaardig netwerk in de organisatie. Hoe zit dat?

Het loont om substantieel veel tijd te besteden aan uw invloed richting de directeur en andere eindverantwoordelijken binnen uw bedrijf. McKinsey deed onderzoek naar de invloed van topmanagers onder CMO's, en geeft aan dat de resultaten gelden voor iedere eindverantwoordelijke op functiegebied. Dus ook voor HR-directeuren.

Opwaartse en zijwaartse acties zijn volgens het onderzoek 50 procent belangrijker voor business succes dan het goed leiden van een team (45 procent versus 30 procent). En het is zelfs twee keer zo belangrijk voor de eigen carrière (47 procent versus 19 procent).

Ofwel: het leiden van een high performance team vormt maar 30 procent van de succesfactor als het gaat om businessimpact. Voor de eigen carrière 19 procent.

Wat doet u eigenlijk?

Een goed indicator voor succes is overigens uw antwoord op de vraag: wat doet u eigenlijk? Ofwel: wat is uw belangrijkste taak? Is uw antwoord: 'Het runnen van de HR-afdeling', dan moet u zich achter de oren krabben.

Maar liefst 10 procent van het succes van een leider blijkt direct toe te schrijven te zijn aan het feit dat zij/hij bij die beschrijving een direct verband legt met het bedrijfsresultaat.

12 procent van het succes is toe te schrijven aan de focus op een sterke roi. Maar het beeld dat u daar zelf van hebt, is lang niet altijd het beeld dat uw directeur daarover heeft: 67 procent van de senior managers gaf aan die focus te hebben, CEO's oordeelden dat dat slechts in 39 procent het geval was.