Wat maakt Jacinda Ardern volgens Fortune ’s werelds belangrijkste leider?

Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, is 's werelds belangijkste leider volgens de laatste editie van de jaarlijkse top-50 van het Amerikaanse zakenmagazine Fortune. Het is de eerste keer dat een vrouw bovenaan staat. 

De top-10 van de lijst: 

1. Jacinda Ardern, minister-president van Nieuw-Zeeland
Jacinda Ardern vestigde haar naam als groot leider al vroeg in haar premierschap van Nieuw-Zeeland door haar land met veel empathie door de nasleep van een terreuraanslag en een dodelijke vulkaanuitbarsting te leiden. Toen de COVID-19-pandemie toesloeg, richtte Ardern zich niet alleen op de bestrijding van het virus, maar op het volledig uitbannen ervan.
Ondanks er een paar lastige momenten, is haar strategie grotendeels succesvol gebleken; Nieuw-Zeeland, een land met bijna 5 miljoen inwoners, noteert minder dan 2700 COVID-19-gevallen en slechts 26 doden. Ardern en haar kabinetsministers kozen in 2020 voor een vrijwillige loonsverlaging met 20% voor zes maanden, om solidariteit te tonen met mensen die door de pandemie hun middelen van bestaan waren kwijtgeraakt.

2. mRNA Pioniers
Zowel het Pfizer/BioNTech-vaccin als het Moderna-vaccin zijn gebaseerd op mRNA, het eerste in zijn soort. mRNA-vaccins helpen het lichaam “de eiwitten die door ziekteverwekkende organismen worden geproduceerd, te herkennen en erop te reageren”.

3. Dan Schulman, CEO van  PayPal
De CEO van PayPal speelde een grote rol bij de herstelwerkzaamheden tijdens de COVID-19 pandemie.

4. Dr. John Nkengasong, Afrikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie
Het hoofd van de Afrikaanse Centers for Disease Control and Prevention heeft de Afrikaanse landen geholpen de COVID-19 pandemie te doorstaan, zelfs beter dan de VS.

5. Redders van de National Basketball Association (NBA)
Drie sleutelfiguren – NBA-commissaris Adam Silver, Michele Roberts, uitvoerend directeur van de National Basketball Players Association, en Phoenix Suns point guard Chris Paul – worden gecomplimenteerd voor hun rol tijdens het begin van de pandemie en steun aan de Black Lives Matter-beweging.

6. Jessica Tan, mede-CEO Ping An Groep
Tan, een afgestudeerde aan MIT en voormalig McKinsey-partner, positioneerde Ping An Group en haar Telehealth-app als een “vitale eerste verdedigingslinie” tijdens de pandemie in China.

7. Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury
Welby, hoofd van de Church of England, was “een pionier aan het begin van de pandemie door kerken aan te moedigen online te gaan”.

8. Stacey Abrams, oprichter van Fair Fight
Abrams wordt geprezen omdat ze het fundament zou hebben gelegd vor de verkiezingsoverwinning van de Democraten in het zuiden van de VS, met name de overwinning van Joe Biden in Georgia.

9. Reshorna Fitzpatrick, voorganger, Proceeding World Church, Chicago
Fitzpatricks is initiaitefnemen van “Soep voor de Ziel”, een programma dat elke maandag warme maaltijden verstrekt.

10. Adar Poonawalla, CEO van het Serum Institute in India
Poonawalla staat aan het hoofd van 's werelds grootste vaccinfabrikant.

Via Fortune.com (betaald)

Foto: Jacinda Ardern, Governor-General New Zealand