Just do it….

Blog: wonderformule voor creatieve productieve medewerkers
Dit is geen sluikreclame voor een niet nader te noemen sportmerk. Het is de oproep die ik aan mezelf heb gedaan om tot mijn eerste CHRO blog te komen. En het heeft gewerkt, want je ziet het; mijn eerste blog is een feit. Ik ben gevraagd mijn ervaringen, inzichten en vragen over creatief leiderschap en communicatie binnen deze HR Community te delen.

Zonder twijfel heb ik direct “ja” geantwoord op deze vraag, want ik ben gegrepen door deze combinatie van onderwerpen. Geef me een minuut en ik praat een uur vol over de noodzaak voor creativiteit in onze complexe, snel veranderende wereld en over de effectiviteit van verrassende communicatievormen. Aan de wil om te delen geen gebrek. Toch heeft het me weken gekost om daadwerkelijk de eerste tekst voor deze community te schrijven. Want als ik iets doe, doe ik het goed. Dan denk ik na over mijn doelstelling, bedenk ik een visie voor de langere termijn en barst ik van de aanpalende ideeën die ook allemaal in het plan van aanpak moeten passen. Gevolg… een hoofd vol ideeën, geen letter op papier. 
Tot het moment waarop ik me realiseer dat dit juist een heel mooi inzicht is dat ik met jullie wil delen. Het sluit naadloos aan bij hetgeen waar ik zo graag met jullie over van gedachten wil wisselen. Namelijk de kracht van een creatief klimaat voor organisaties die snel moeten kunnen reageren op veranderingen in de omgeving. Een organisatie met een creatief klimaat kenmerkt zich door ruimte om te experimenteren, fouten te maken en zo beter te worden. Dat is het ideale organisatieklimaat waarin een grote flexibiliteit is om continu en snel te kunnen reageren op de veranderende vraag. 
De beste manier om een creatief klimaat in een organisatie te creëren is door NIET te wachten tot het perfect is, maar door de juiste weg te kiezen en dan gewoon de eerste stappen te zetten in de goede richting. Door te beginnen, te experimenteren en op basis van feedback, ervaringen en fouten beter te worden.  Dus dat ga ik vanaf nu doen. Ik ga elke maand mijn ervaringen met jullie delen. Het zal niet perfect zijn, ik zal soms voortschrijdend inzicht hebben en later op zaken terugkomen. Het zal bijna zijn zoals in de “normale wereld”. Of in ieder geval in de wereld waarin ik hoop dat jij leeft. Een open wereld waar ruimte is voor fouten, hernieuwde inzichten, experimenten en de kwetsbare durf om te vragen. Die wereld waarin ruimte is om elke dag beter te worden en samen mooie dingen te bouwen.
En een betere wereld begint bij jezelf. Dus: “Just do it!”. Begin gewoon en zet de eerste stap in de goede richting. Zoals Martin Luther King al zei: “Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.” 
 
Door Anneke Veenendaal-de Kort.
 
Anneke Veenendaal-de Kort is gespecialiseerd in creatief leiderschap en communicatie. Ze helpt organisaties om creatief naar veranderprocessen te kijken om echt baanbrekende veranderingen door te voeren en zo hun organisatie bijzonder te maken. Zou het niet fantastisch zijn als HR professionals met creatieve communicatie- en leiderschapsvormen de dienstverlening naar hun interne klanten bijzonder konden maken en op creatieve wijze talent zouden werven en behouden? Dat kan! Door een creatief klimaat te bouwen. Maar liefst driekwart van de creatieve organisaties behoort tot de lijst van “best workplaces”. 
Anneke schrijft maandelijks een blog over het belang en de toegevoegde waarde van creativiteit, omdat ze in haar werk ervaart hoeveel energie en ideeën er vrij komen door het bieden van ruimte voor de creativiteit. Dus wil jij ook meegenieten van de toegevoegde waarde van een creatief klimaat? Proef dan maandelijks van smakelijke ingrediënten en bereidingswijzen in Anneke’s blog.
En smaakt het naar meer? Lees dan Anneke’s boek: Verandering van Spijs. Een boek vol succesrecepten voor organisaties in beweging. Het boek biedt via verschillende voorbeelden, achtergronden en werkvormen inspiratie om met elkaar veranderingen vorm te geven en duurzaam te maken. Dus wil je direct aan de slag met communicatie of werkvormen om de creativiteit en betrokkenheid in jouw organisatie te vergroten? Download dan de werkvormen of informatie op www.veranderingvanspijs.com. Of bestel daar het boek.