Koolmees: eerste voorschotten loonkosten betaald

De eerste voorschotten aan werkgevers voor een tegemoetkoming in de loonkosten zijn volgens minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) al de deur uit.

Sinds maandagochtend hebben 70.000 bedrijven zich aangemeld bij het UWV voor de zogenoemde NOW-regeling.

De overheid betaalt een deel van de loonkosten van bedrijven die hun omzet door de coronacrisis met zeker 20 procent zien dalen. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat deze bedrijven hun werknemers ontslaan. Uitkeringsinstantie UWV maakte bekend donderdag bij ruim 9000 werkgevers de eerste termijn van het toegekende voorschot op hun rekening te storten. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 230 miljoen euro.

Geschat omzetverlies van 76 procent

Deze ruim 9000 werkgevers kunnen in totaal bijna 700 miljoen euro tegemoet zien. De andere twee termijnen worden later overgemaakt. Gemiddeld hebben deze werkgevers een geschat omzetverlies van 76 procent opgegeven.

Koolmees belooft “serieus te kijken naar oplossingen” voor de sectoren en bedrijven waarvan blijkt dat ze tussen wal en schip vallen, zoals bloementelers, festivals en andere vormen van seizoenswerk. Maar dat is “wel ingewikkeld”, geeft de bewindsman toe.

De tegemoetkoming waar bedrijven recht op hebben is berekend op basis van de loonsom in januari, om te voorkomen dat bedrijven na het horen van de regeling de salarissen ineens omhooggooien. Maar bepaalde seizoensbedrijven hebben veel minder of geen mensen in dienst in januari, maar lopen wegens de coronacrisis in het hoogseizoen wel veel inkomsten mis.

Klein deel aanvragen afgewezen

In sommige gevallen kan volgens het uitkeringsinstituut vertraging optreden, omdat de aanvraag niet volledig is of de ingevulde gegevens vragen oproepen. Een kleine 10 procent van de aanvragen kan om die reden niet meteen verwerkt worden. Slechts een klein deel van de aanvragen is tot nog toe afgewezen omdat de werkgever niet voldoet aan de voorwaarden.

(ANP)