Kwart werknemers ontevreden over administratieve lasten

Een groot deel van de Nederlandse werknemers zou productiever (21%) en gelukkiger (25%) zijn als zij minder tijd hoefden te besteden aan het indienen van declaraties. Dit blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Klippa.

Over het algemeen geldt: hoe jonger de medewerker, hoe minder graag hij of zij tijd besteedt aan handmatige administratie, blijkt uit het onderzoek onder 1.120 mensen in loondienst bij middelgrote en grote bedrijven. “De afkeer voor ouderwetse administratieve processen is begrijpelijk”, vertelt Yeelen Knegtering, CEO van Klippa. “Het kost de gemiddelde medewerker twee uur per week om zaken te doen als declaraties indienen en uren registreren. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die het kost om alles te moeten verwerken in het systeem. Je kunt natuurlijk niet om zaken als declaraties heen, maar je kunt het zeker wel eenvoudiger en sneller maken. Daarmee zorg je voor gelukkigere werknemers en je bespaart ook nog eens mensuren.” 

Opvallend is dat 29% van de mannen aangeeft gelukkiger te zijn met minder administratie. Bij de vrouwen ligt dit percentage op 20%. Ook zijn mannen (23%) iets meer overtuigd dan vrouwen (17%) dat zij productiever zouden zijn met minder rompslomp. Ten slotte is er tussen oud en jong een verschil te zien: 29% van  de werknemers onder de 30 is van mening dat zij productiever zouden zijn als zij er minder tijd aan kwijt waren. Bij de werknemers van 60 jaar en ouder ligt dat percentage op 12%. 

Een manier om de tijd die men aan administratieve  processen besteedt, te verkleinen, is door automatisering. Maar liefst 35% van de respondenten vindt dan ook dat hun declaratieproces geautomatiseerd moet worden. Bij werknemers onder de 30 jaar ligt dit percentage zelfs op 45%. Toch wil zelfs een kwart van de werknemers van 60 jaar en ouder dat het bedrijf het declaratieproces automatiseert.