Laatste dag voor aanvragen steun NOW 2.0

Werkgevers die nog een beroep willen doen op loonsubsidie in het kader van de NOW 2.0-regeling, moeten hun aanvraag uiterlijk maandag 31 augustus indienen bij uitkeringsinstantie UWV.

De NOW-regeling zelf loopt in september nog door. De aanvraagperiode startte begin juli. Vorige week had het UWV al bijna 1,5 miljard euro uitbetaald aan voorschotten voor de NOW 2.0-regeling. Bij de eerste NOW-regeling werd meer dan 4 miljard euro uitgekeerd.

Via de NOW 2.0 kunnen werkgevers die een teruglopende omzet hebben, een deel – maximaal 90 procent – van hun loonkosten vergoed krijgen. Belangrijkste verschil met de eerste NOW-regeling van dit voorjaar is het feit dat bedrijven die de tegemoetkoming in de loonkosten hebben aangevraagd nu alsnog de mogelijkheid hebben onder voorwaarden werknemers te ontslaan.

De gedachte daarachter was dat werkgevers zich zullen moeten aanpassen aan de nieuwe economische situatie. Daarbij zijn ontslagen niet altijd te vermijden. De sociale parners hebben de afgelopen weken stevig aangedrongen op een NOW 3.0-regeling. Dit derde steunpakket heeft het kabinet na overleg met de sociale partners vorige week gepresenteerd.