Vertrek leidinggevenden Shell uit onvrede om trage vergroening

Meerdere leidinggevenden bij Shell zijn opgestapt vanwege onenigheid over hoe snel de oliegigant moet overschakelen op groenere brandstoffen. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. De golf van aftreden komt enkele weken voordat Shell zijn nieuwe strategie voor de energietransitie bekendmaakt.

Sommige opgestapte managers wilden volgens de ingewijden een hardere verschuiving van olie naar groene brandstoffen. Het topmanagement wil echter dichter bij de huidige koers van het bedrijf blijven, aldus vier bronnen die de Financial Times heeft gesproken.

Het zou gaan om Marc van Gerven, die de zonne-, opslag-, en windactiviteiten bij Shell leidde, Eric Bradley, die bij de energiedivisie van Shell werkte, en Katherine Dixon, die in het strategieteam voor de energietransitie zat. Ook Dorine Bosman, onderdirecteur van de winddivisie van Shell, zou Shell gaan verlaten. Verschillende andere topmanagers die zich bezig houden met schone energie zouden van plan zijn om in de komende maanden te vertrekken, aldus de bronnen.

Een woordvoerder van Shell zei tegen de krant dat het bedrijf sterk gefocust blijft op het leiden van de energietransitie. “We moeten Shell hervormen om de uitvoering van onze strategie mogelijk te maken.”

Topman Ben van Beurden (foto) heeft eerder gezegd dat investeringen in biobrandstoffen en zonne-energie “moeten versnellen”. Het bedrijf heeft de ambitie om de zogeheten CO2-intensiteit van de energieproducten die het verkoopt in 2050 gehalveerd te hebben. Daartoe wil het bedrijf steeds meer gaan investeren in energie uit hernieuwbare bronnen als zon en wind en bijvoorbeeld ook in het afvangen van het broeikasgas. Tegelijkertijd zei Van Beurden dat het bedrijf zijn gasdivisie gaat uitbreiden en dat olie voor veel inkomsten blijft zorgen.

Gerelateerde artikelen