Lidl bant werkmail in de avond

Lidl België zet al het e-mailverkeer tussen werknemers tussen 18.00 en 07.00 uur in de ochtend on hold. Alles voor de werk-privebalans.

De e-mailpauze gaat per 1 september van kracht bij de supermarktketen in België en Luxemburg. ‘Op deze manier geven we onze medewerkers de kans om hun hoofd volledig leeg te maken’, zegt een woordvoerster. 

Om te voorkomen dat medewerkers zich ‘s avonds nog verplicht voelen om te antwoorden, voert Lidl de nieuwe regel in. Een interne mail die ‘s avonds nog verstuurd wordt, zal pas de volgende dag om 7 uur ‘s ochtends aankomen. Mails die in het weekend worden verstuurd, krijgen werknemers pas maandagochtend in de mailbox. 

'Privétijd werknemers respecteren'

Het initiatief om het interne e-mailverkeer in de avond stop te zetten moet de privétijd van werknemers 'nog meer respecteren' en een goede work-life balance bevorderen. Dat stelt Isabelle Colbrandt, woordvoerder bij Lidl België. 'Wie wil, kan wel nog altijd mails sturen. Maar zet daarbij niemand onbewust onder druk om na de kantooruren nog met het werk bezig te zijn.'

De maatregel komt in dezelfde week als onderzoeksresultaten van Zilveren Kruis naar de eisen van managers aan hun teamleden. Het onderzoek stelt dat 1 op de 3 leidinggevenden een reactie van medewerkers verwacht buiten werktijd. 

Frankrijk voerde in 2017 daarom voor werknemers zelfs de 'right to disconnect op' in de wetgeving, als reactie op de enorme toename in burn-outs en ziekte. Werknemers hebben het recht om buiten officiële werktijden onbereikbaar te zijn voor hun werkgever. Het Franse bedrijf Talentsoft nam – ook voor hun Nederlandse vestiging – daarom ook de regel op om tussen 21.00 en 08.00 uur niet bereikbaar te hoeven zijn.

En in Nederland?

Het pauzeren van het mailverkeer gebeurt alleen voor interne mails binnen Lidl België en Luxemburg. Mails van buitenaf komen wel nog aan. Voor bepaalde departementen en functies, zoals de klantendienst, de bestellers en ontvangers in distributiecentra en de woordvoerders, maakt de supermarktketen een uitzondering. 

HR-directeur van Lidl Nederland, Sophie Geerts-Jaspers, stelt de Belgische e-mailban ‘een mooi initiatief te vinden.' Geerts-Jaspers: 'Op dit moment zijn er geen plannen om dit voor onze Nederlandse werknemers door te voeren. Maar we onderzoeken met interesse de mogelijkheden.'

In Nederland zou een dergelijk initiatief niet misstaan. In ons land kampt zo’n 15 procent van de werknemers met burn-outklachten, berichtte het CBS begin dit jaar. Jonge vrouwen zijn daarbij een van de grootste risicogroepen. Een andere risicogroep voor burn-out zijn zeer betrokken medewerkers.

Lees ook: Wanneer betrokkenheid gevaarlijk wordt

Word je dagelijks overspoeld door informatie en onnodige afleidingen? Volg de succesvolle training Werk Slimmer, niet Harder (inclusief 2 E-learning modules) voor minder stress en meer productiviteit. Win tijd en krijg weer grip op je werk.