Liever keuzevrijheid in IT dan extra salaris

Liever keuzevrijheid in IT dan extra salaris
Heeft een werknemer liever wat meer salaris of vrijheid om werkdevices te kiezen? Antwoord: de keuzevrijheid. Bijna alle medewerkers (95%) in Nederland vinden keuzevrijheid om hun werkdevice te kiezen zo belangrijk dat daarvoor een deel van hun salaris willen offeren. 

 

Dat komt naar voren uit wereldwijd onderzoek van softwarebedrijf Jamf. Een keuzeprogramma met de juiste technologie kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent, stelt Jamf op basis van dit onderzoek. 

Bijna zeven op de tien van de Nederlandse respondenten (68%) gaf aan dat ze eerder geneigd zouden zijn om bij een bedrijf te gaan werken wanneer ze zelf het device mogen kiezen dat ze gaan gebruiken. Bijna drie kwart (72%) stelt dat de kans groter is dat ze in dat geval bij een bedrijf zouden blijven. 

Volgens het onderzoek is de Nederlandse werknemer gevoeliger dan buitenlandse collega’s voor keuzevrijheid bij het selecteren van devices. Twee derde (66%) stelt dat het hun perceptie van de organisatie negatief zou beïnvloeden wanneer ze een ​​device moeten gebruiken dat ze niet zelf hebben gekozen.

Toch is werknemerskeuze in veel gevallen nog altijd niet de realiteit. Ondanks sterke prikkels om werknemers hun eigen device te laten kiezen, geeft slechts veertig van de ondervraagde respondenten aan dat hun organisatie zo’n keuzemogelijkheid inderdaad biedt. De belangrijkste uitdagingen die beslissers in de IT noemen bij het bieden van keuzeprogramma’s voor werknemers, zijn het effectief beheren van verschillende laptops (41%), ondersteuning van verschillende besturingssystemen (39%) en de tijd (38%) en kosten (37%) die gepaard gaan met het aanbieden van geïndividualiseerde werktechnologie.