Carrière: liever een slimme app dan menselijke ondersteuning

Carrière: liever een slimme app dan menselijke ondersteuning
De meeste mensen wenden zich eerder tot slimme technologie dan mensen om hun loopbaanontwikkeling te ondersteunen. Dit blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Oracle en onderzoeks- en adviesbureau Workplace Intelligence. 

Meer dan een jaar lang in lockdown en de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de pandemie hebben bij veel werknemers gezorgd voor mentale klachten en hun het gevoel gegeven geen controle meer te hebben over hun leven en loopbaan. Het aantal werknemers dat voelt dat ze geen tot weinig controle meer hebben over hun loopbaan en persoonlijke leven, is sinds het begin van de pandemie verdubbeld. Mensen gaven aan geen controle meer te hebben over hun toekomst (43 procent), persoonlijke leven (35 procent), loopbaan (33 procent) en relaties (32 procent). 

Opvattiung van succes

Ondanks de worstelingen van het afgelopen jaar, willen mensen wereldwijd graag nieuwe stappen zetten in hun loopbaan. 90 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers, managers en leidinggevenden heeft het afgelopen jaar gebruikt om na te denken over hun leven en 81 procent gaf aan dat sinds de pandemie hun opvatting van succes is veranderd, waarbij de werk-privébalans (35 procent), geestelijke gezondheid (31 procent), en flexibiliteit op de werkplek (30 procent) nu een hogere prioriteit hebben gekregen.

76 procent van de mensen is klaar voor verandering en wil in de loop van het volgende jaar een nieuwe stap in hun loopbaan zetten, maar 70 procent geeft aan dat ze worden geconfronteerd met aanzienlijke obstakels. De grootste hindernissen zijn onder meer: niet weten welke loopbaanverandering voor hen zinvol is (20 procent), het ontbreken van voldoende zelfvertrouwen voor een carrièremove (18 procent), geen groeikansen zien bij hun werkgever (17 procent) of het feit dat zij worstelen met financiële problemen (13 procent).

Betere ondersteuning bieden

Om in de veranderende werkdynamiek toptalent te behouden en ervoor te zorgen dat dit talent zich optimaal kan verder ontwikkelen, moeten werkgevers meer dan ooit aandacht besteden aan de behoeften van hun werknemers, en de nodige technologie inzetten om hun betere ondersteuning te bieden. 75 procent van de Nederlandse werknemers, managers en leidinggevenden wil dat technologie hen helpt in hun loopbaanontwikkeling, door:

  • manieren aan te bevelen om nieuwe vaardigheden te leren (27 procent)
  • hun toekomst te helpen bepalen door vaardigheden te identificeren die zij nodig hebben om zich verder te ontwikkelen (24 procent)
  • en hen te helpen volgende stappen te zetten richting hun carrièredoelen (24 procent).

74 procent gelooft dat slimme technologie, als chatbots, hun loopbaan beter kunnen ondersteunen dan mensen doordat deze onbevooroordeelde aanbevelingen kunnen doen (29 procent), snel vragen kunnen beantwoorden over hun carrière (27 procent), of nieuwe banen kunnen vinden die aansluiten op hun huidige vaardigheidsprofiel (27 procent).

Gebaseerd op antwoorden van meer dan 14.600 werknemers, managers, HR-leidinggevenden en leiders op het hoogste managementniveau in 13 landen, waaronder 1.010 ondervraagden Nederlanders. Meer informatie over dit rapport is hier terug te vinden: https://www.oracle.com/human-capital-management/ai-at-work/