Lijnmanagers en HR in EU-landen niet op één lijn

HR overschat de waardering voor en de acceptatie van HR-beleid door lijnmanagers in veel Europese organisaties.

Doordat organisaties voor een volgend tijdperk van digitale transformatie staan, moeten HR-professionals hun bijdrage opnieuw definiëren. Dit blijkt uit een onderzoek van IDC, gesponsord door Cornerstone, aanbieder van software voor talentmanagement.
Uiteenlopende verwachtingen en percepties
In het onderzoek betreft de nieuwe wereld van het werken, en de verwachtingen en percepties van HR-managers en lijnmanagers met betrekking tot personeelsmanagement en -ontwikkeling in 16 Europese landen. Hiervoor werden 1352 HR-professionals en lijnmanagers uit organisaties met meer dan 500 medewerkers geïnterviewd.
Eén van de conclusies is HR-professionals en lijnmanagers anders oordelen over onderwerpen zoals flexibel werken en samenwerken. Zo is het percentage HR-managers dat denkt dat flexibel werken geaccepteerd is, 5 tot 6 procent hoger dan het percentage lijnmanagers. Van de lijnmanagers is 65 procent er voorstander van dat teamleden solliciteren op functies buiten de eigen afdeling tegen 83 procent van de HR-managers.
Ook toont het onderzoek toont aan dat HR-managers het niveau van steun aan hun lijnmanagers overschatten, en de frustratie over HR-processen in hun bedrijf onderschatten. Meer dan 41 procent van de ondervraagde lijnmanagers is gefrustreerd over de HR-processen.
Verschillende ideeën over bijdrage van HR 
Daarnaast is er gebrek aan consensus over de manier waarop het succes van HRM-activiteiten gemeten moet worden. Daar waar de HR-afdeling meer waarde hecht aan het binden van nieuwe medewerkers, vinden lijnmanagers het snel aanleren van de relevante competenties belangrijker.
 
Lees hier het volledige rapport 

Gerelateerde artikelen