Maryjo Charbonnier is CHRO of the Year 2019

Maryjo Charbonnier, CHRO van Wolters Kluwer, is verkozen tot CHRO of The Year 2019. Ze volgt Abbe Luersman op van Ahold Delhaize.

Dit werd vandaag bekendgemaakt op de CHRO Day 2019 die gehouden werd in Business & Golf Club The Duke in Nistelrode. Op uitnodiging van CHRO Community waren vandaag meer dan honderd CHRO's bijeen om met toonaangevende sprekers en elkaar te sparren over het programma-thema: mens sana in corpore sana.  

Jury: uitzonderlijke prestatie geleverd  
De jury was onder de indruk van het werk dat Maryjo wist te verzetten bij het bedrijf waarvan de geschiedenis 183 jaar teruggaat en dat de afgelopen jaren een fundamentele transformatie doormaakte van analoog naar digitaal. Alle pijlers – en dat waren er volgens de jury vele – wist ze goed op te bouwen en goed te plaatsen. Zodanig dat de business bij Wolters Kluwer nu gelooft in Human Resources. Een indrukwekkend resultaat, aldus de jury. Daarbij wist Maryjo miljoenen te verdienen door HR bij ’s lands grootste online uitgeverij en informatiedienstverlener up-to-date te maken. Een uiterst complexe operatie, die door de voltallige jury wordt beschouwd als een uitzonderlijke prestatie.  

Even knap en opmerkelijk: met haar komst kwamen er pilots voor de talent-agenda en werd de systematiek voor performancemanagement geharmoniseerd. Alleen al in 2019 werden elf initiatieven en 19.000 banen geëvalueerd. Dat daarbij door de betrachte transparantie weerstand vrijwel geen rol speelde, komt voor een groot deel op het conto van Maryjo. Verder nam de betrokkenheid binnen Wolters Kluwer toe, met name door verbetering van de operationele bewegingsvrijheid, de slagvaardigheid én het vertrouwen, aldus het juryrapport. 

CHRO of the Year 2019
Om tot een uiteindelijke beslissing te komen, volgde een lang en diepgravend juryoverleg. Want de vier kandidaten in de race voor de CHRO-titel van 2019 scoorden allen hoog op de beoordelingscriteria, de drie i’s: innovatie, inspiratie en impact binnen HR. Ook dit jaar vertegenwoordigden de kandidaten heel verschillende bedrijven en bedrijfstakken: industrie, transport, informatie en dienstverlening. Het is Maryjo Charbonnier, die de jury unaniem tot CHRO van het jaar 2019 uitriep.

Andere genomineerden 2019:
Elbrich Batstra – YoungCapital
Judith Wiese – DSM
Aart Slagt – KLM

Grootste technologie-project in Wolters Kluwers geschiedenis
Eerder dit jaar spraken we met Maryjo over de grootschalige transformatie die de HR-afdeling van Wolters Kluwer de afgelopen jaren heeft ondergegaan. De CHRO speelde een essentiële rol in het uitvoeren van deze transformatie, die gepaard ging met het grootste technologie-project in de geschiedenis van Wolters Kluwer. “Het lukte ons om het op tijd en binnen het budget te leveren, en het werd op grote schaal omarmd door werknemers en leidinggevenden.”

“Wolters Kluwer heeft een ongelofelijke geschiedenis van 183 jaar, en we hebben het zo lang volgehouden door een innovatief bedrijf te zijn dat is getransformeerd tot een leverancier van digitale informatie en diensten. HR heeft zijn best gedaan om in datzelfde tempo mee te gaan, maar ons HR-model en de bijbehorende technologie liepen achter. We wilden dat HR niet zou achterlopen op de digitale transformatie die gaande is in onze branche.

“Onze geschiedenis brengt met zich mee dat we een local-for-local-benadering hadden voor HR, waardoor veel zaken op landelijk niveau werden gehouden. Dit was op zich niet verkeerd, maar maakte het aanzienlijk ingewikkelder naarmate we een wereldwijd bedrijf werden,” aldus Maryjo in gesprek met CHRO.

Lees het volledige interview met de winnaar van de CHRO Award 2019.

Profiel Maryjo Charbonnier
De Amerikaanse Maryjo Charbonnier vertegenwoordigt als CHRO bij Wolters Kluwer binnen het executive committee alle personeels- en organisatie-georiënteerde afdelingen. Zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van alle HR-strategieën, -beleid en -processen in de hele organisatie. Maryjo trad in 2015 in dienst bij Wolters Kluwers. Daarvoor was zij onder andere werkzaam bij Broadridge in dezelfde functie, bij Pepsico als VP HR, en bij Frito Lay als Directeur HR.

Carrière
2015 – heden Chief Human Resources Officer, Wolters Kluwer
2008 – 2014 Chief Human Resources Officer, Broadridge
1995 – 2008 Vice President Human Resources, PepsiCo
1996 – 2001 Directeur Human Resources, Frito Lay

Opleidingen
MBA, Southern Methodist University – COX School of Business, BA English, The Catholic University of America

Over Wolters Kluwer
Wolters Kluwer is een Nederlandse uitgeverij, met het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn, die in 1987 is ontstaan door een fusie van de uitgevers Kluwer en Wolters-Samsom. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1836, het jaar waarin Jan Berend Wolters in Groningen een uitgeverij oprichtte in voornamelijk schoolboeken. Anno 2019 is het bedrijf een globale speler op het gebied van informatieservices en actief in meer dan 40 landen door heel Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Latijns-Amerika. Wolters Kluwer Nederland richt zich op software en tools voor juridische en fiscale professionals binnen Nederland.  

Wolters Kluwer behaalde in 2018 een omzet van €4,2 miljard met een nettoresultaat van €657 miljoen, en had eind 2018 ruim 18.000 medewerkers in dienst. Het bedrijf is AEX-genoteerd. De CEO is sinds 2003: Nancy McKinstry