Medewerker juicht robotisering toe

Angst of afkeer tegen robotisering: technische medewerkers hebben het amper. Ze zien robotisering in het werk juist als kans voor de eigen ontwikkeling.

Dat medewerkers in de technologische industrie bang zijn dat hun werk wordt ‘overgenomen door robots’ is een achterhaald idee. De overgrote meerderheid (83%) ziet digitalisering en robotisering juist als kans en juicht de ontwikkelingen toe. 

Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de sector van TIAS en Berenschot, in opdracht van ondernemersorganisatie FME. Hiervoor werden 6.900 medewerkers ondervraagd. Vrijwel alle ondervraagden zien dat er in hun bedrijven gewerkt wordt met nieuwe technologie.

Medewerkers vinden dat technologie het werk uitdagender en leuker maakt. En daar voelen ze zich ook verantwoordelijk voor: ruim 90% van de medewerkers geeft aan zich verantwoordelijk te voelen om de ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden. Daarbij zijn er geen grote verschillen tussen oudere en jongere medewerkers. 

Maar: daarbij verwacht driekwart wel dat zijn werkgever hem hierbij ondersteunt. Medewerkers willen vooral begrijpen wat de veranderingen betekenen voor hun eigen werk en betrokken worden bij de ontwikkelingen. Daar ligt vooral een taak voor het management: de strategische ontwikkelingen vertalen naar het dagelijkse werk. 

Dat de ondervraagden zo positief aankijken tegen deze ontwikkelingen, blijkt uit het feit dat de meerderheid helemaal niet bang is dat zijn baan verdwijnt door robotisering. Taken gaan veranderen en er komen nieuwe functies bij, dat zien ook de medewerkers. 
Nieuwe technologie vraagt om andere vaardigheden en kennis. De meeste medewerkers willen meebewegen en voelen zich verantwoordelijk om bij te blijven. Voor organisaties de taak om in te zetten op scholing, en dat lijkt met open armen ontvangen te worden: uit het onderzoek blijkt dat 99% van de medewerkers zich graag wil ontwikkelen.