Nederland in top 5 van beste landen om te werken

Benelux-landen scoren hoog bij de zoektocht naar een baan in het buitenland. Nederland is het meest gewild onder Belgen.

Nederland staat in de top 5 van meest aantrekkelijke landen van Europa om te werken. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘Europa in beweging’, dat vacaturesite Indeed pas presenteerde. Het onderzoek bestudeert de zoektocht naar vacatures binnen de Europese Unie.
Van een op de drie personen die een baan zoekt in het buitenland (34 procent), doet maar liefst 75 procent dit in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland of België. Luxemburg, België en Nederland zijn de drie landen met de hoogste concentratie van inkomend zoekverkeer uit de EU15-landen.
Nederland populair bij Belgen, Amerikanen en Britten  
Het aantal geregistreerde buitenlandse immigranten vanuit EU-landen was het hoogst in Luxemburg (78 procent) en het laagst in Roemenië (6 procent). Verder scoorden alle Benelux-landen hoger dan 50 procent, net als Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. De meeste werkzoekenden die naar Nederland komen, zijn Belgen, gevolgd door Amerikanen en Britten.
Opvallend is dat kleine landen als Nederland en België populair zijn onder arbeidsmigranten – landgrootte zegt dus niets over de aantrekkelijkheid van de economie of arbeidsmarkt. Dit betekent dat werkgevers in deze landen een goede concurrentiepositie hebben om Europees talent aan te trekken. 
Europeanen zoeken zelden buiten de EU
Zelf zoeken inwoners van de Benelux-landen hun baan over het algemeen ook niet buiten de Europese Unie – ook zij die in Europa’s populairste werklanden wonen, overwegen bij het zoeken naar een baan in het buitenland voornamelijk andere EU-landen. 
Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: ‘Nederland is uniek gepositioneerd als het gaat om het aantrekken van werkzoekenden, mede door de hoge mate waarin flexibel werken hier is toegestaan. Daarnaast is Amsterdam internationaal bekend als een aantrekkelijke stad en trekt veel internationaal talent aan, wat de positie van Nederland in de top 5 van beste landen om te werken kan verklaren.