Nederland kampioen werkgelegenheidsstijging

Nederland kampioen werkgelegenheidsstijging
Nederland kent komend kwartaal een recordstijging in de werkgelegenheid. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek uitgevoerd in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 513 in Nederland. 

Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer voor de laatste drie maanden van 2021 komt uit op maar liefst +40%. Het netto werkgelegenheidscijfer komt tot stand door het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen, te verminderen met het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen. Dit resulteert in een positieve score wanneer het aantal werkgevers met aannameplannen groter is.

Dit netto werkgelegenheidscijfer is een stijging van maar liefst 31 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 en 41 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. Deze stijging van de werkgelegenheid is een record: sinds de start van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey in 2003 is er niet eerder zo’n stijging gemeten. Ook kent Nederland de sterkst stijgende vooruitzichten van alle 26 EMEA-landen die onderdeel zijn van de survey.

In de productie zijn de vooruitzichten het meest positief met een netto werkgelegenheidscijfer van plus 54 procent. Ook in de financiën en zakelijke dienstverlening zijn de prognoses goed met een score van plus 46 procent. Alleen in de bouw zijn bedrijven iets negatiever geworden dan over het huidige kwartaal. Hier is de score plus 10 procent. In het derde kwartaal was dat nog plus 13 procent.

De volledige versie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey is te downloaden via: www.manpowergroup.com/meos.