‘Nederlanders buitengewoon optimistisch over werk’

Nederlandse werknemers zijn ondanks de coronacrisis in vergelijking met andere Europeanen bovengemiddeld optimistisch gebleven over hun werk. Dat meldt loonstrookjesverwerker ADP. 

Net als vorig jaar ligt het percentage Nederlanders dat blij is met hun werk op 83, blijkt uit het onderzoek van ADP, dat tienduizenden werknemers in zeventien landen vroeg naar de coronapandemie en hoe ze denken over de toekomst. Daarmee steekt Nederland volgens ADP met “kop en schouders” boven andere Europese landen uit qua werktevredenheid. Volgens Martijn Brand, algemeen directeur van ADP, komt het Nederlandse optimisme door de steun die de overheid uittrok voor het bestrijden van de gevolgen van de pandemie.

Wereldwijd daalde het optimisme over werk licht. Met name Europeanen werden somberder. Waar vorig jaar 78 procent van de Europeanen nog positief gestemd was, daalde dit naar 72 procent dit jaar. Spanje, dat ook hard werd geraakt door de coronacrisis, is het minst optimistisch. In Latijns-Amerika, in Brazilië in het bijzonder, waren werknemers het positiefst, daarna volgt de regio Azië-Pacific.

Mensen die parttime werken zijn minder optimistisch. Dat komt ook door de sectoren waarin veel parttimers werken, zoals de reisbranche. Deze is door de pandemie hard geraakt. Ruim een vijfde van de reiswerknemers is pessimistisch over de komende vijf jaar. Voor de coronacrisis was dit maar 8 procent. Daarnaast daalde bij bijna alle leeftijdscategorieën van de parttimers het optimisme, bij 55-plussers steeg dit juist.
 

Gerelateerde artikelen