Nederlanders willen massaal meer “echte banen”

Ruim driekwart van de Nederlandse bevolking vindt een ontwikkeling naar meer tijdelijke contracten negatief tot zeer negatief.

Dat is de uitkomst van een representatieve peiling door Peil.nl in opdracht van de FNV. De vakorganisatie zet zich in voor het behouden en creëren van banen op basis van een vast contract. 
FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Werknemers willen zekerheid, en de zogenaamde vrijheid waar sommige partijen het over hebben met flex-contracten en bijvoorbeeld schijnzelfstandigheid willen heel veel mensen gewoon niet. Ik zie hoopvolle tekenen, meer echte banen, maar dat is een pril begin.’ 
Kwaliteit van werk onder druk
Mensen met onzeker werk, zo blijkt ook uit eerder FNV-onderzoek, hebben veel meer stressklachten en leven vaker in armoede. Zij hebben minder opleidingsmogelijkheden, carrièrekansen en autonomie. Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt verder dat 64% van de Nederlandse bevolking vindt, dat de kwaliteit van het werk onder druk staat. 
Ton Heerts: ‘Kwaliteit kost geld, maar het levert veel meer op. Tevreden vakmensen, goede publieke voorzieningen: het is noodzakelijk om te investeren in kwaliteit van werknemers en daarmee van de samenleving.’ 
Oproep Nederlandsche Bank 
Slechts 18% van de Nederlanders vindt volgens het onderzoek, dat de lonen afgelopen jaren genoeg zijn gestegen. Dat sluit aan bij de oproep van steeds meer economen, en recent ook De Nederlandsche Bank, dat de lonen meer moeten en kunnen stijgen. Met name de grote bedrijven zagen hun winsten de afgelopen decennia fors stijgen, werknemers profiteerden nauwelijks. 
Bekijk het hele onderzoek

Gerelateerde artikelen